Gehandicapte topsporters willen vlammen in Stadskanaal


Groot aantal landen heeft zich ingeschreven

STADSKANAAL, 20070607 -- Voor het eerst in de geschiedenis van de 10-jarige Nelli Cooman Games (NCG) in Stadskanaal wordt zondag 17 juni 2007 een groot veld internationale gehandicapte topatleten verwacht. Dit in het kader van de International Wheelchair and Amputee Sports Federation (IWAS) Worldseries waarmee het Stadskanaalster evenement een samenwerking is aangegaan. Grote publiekstrekkers zijn de Zuid Afrikaan Oscar Pistorius en de Nederlanders Annette Roozen en Kenny van Weeghel. Alledrie wereldkampioen.

De NCG heeft een breed veld uit een groot aantal landen kunnen inschrijven, waaronder Zuid Afrika, USA, Canada, Irak, Duitsland en natuurlijk Nederland. Veel atleten willen zich op zondag 17 juni al plaatsen voor de Paralympics van 2008 in Peking.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius (geboren 22 november 1986 in Pretoria, ZA) staat bekend als de snelste sprinter zonder benen. Pistorius is wereldrecordhouder en wereldkampioen bij de dubbel-geamputeerden op de 100, 200 en 400 meter. Zijn PR van 10.91 (april 2007) steekt hij menig valide sprinter naar de kroon. Pistorius kwam onlangs nog in het nieuws toen hij bij de IAAF toestemming vroeg om aan de valide Olympische Spelen van 2008 in Peking te mogen meedoen. Dit verzoek is afgewezen.

Kenny van Weeghel

Kenny van Weeghel (geboren 16 september 1980 in Zwolle) is een Nederlandse wheeler. Hij is gehandicapt en behoort tot de wereldtop op de 100, 200 en 400 m. Van Weeghel behaalde zijn eerste grote titel in 2001. Toen won hij de 200 m op het Europees kampioenschap. In 2002 werd hij wereldkampioen op de 100 m en was hij genomineerd voor de titel sportman van Gelderland. In 2003 werd hij niet allen opnieuw wereldkampioen op de 100 m, maar ook op de 200 m. Hij werd in dat jaar bovendien Europees kampioen op de 200 m en de 400 m. Een jaar later, in 2004, won hij goud op de 400 m en was hij gehandicapte sportman van het jaar. In 2006 werd Kenny van Weeghel wereldkampioen tijdens het WK in Assen op de 200 m. Hij werd toen ook 2e op de 100 m.

Anette Roozen

Annette Roozen (geboren 11 maart 1976) is een atlete, van wie het rechterbeen door het kniegewricht is geamputeerd wegens botkanker toen zij 15 (bijna 16) was. In 1997 op een speciale sportdag voor beenprothesegebruikers, met Amerikaanse atleten en georganiseerd door bedrijven die protheses maken, werd haar looptalent ontdekt. Na het uitproberen van een prothese mocht zij een beenprothese met sprintvoet proberen, en dat voelde fantastisch. Aan het einde van deze dag mocht zij deze sprintvoet houden en begon haar atletiek carriére. Doordat ze haar eigen kniebuigpunt niet meer heeft, behoort ze tot de klasse van bovenbeenprothese (T/F 42, T = Track, de sprintnummers, F = Field, de veldnummers, zoals verspringen). Ze is houdster van het wereldrecord op de 100 m sprint in haar sportklasse: 16,75 seconden. Ook is zij Nederlands record houdster met 16,64 seconden (officieus WR). Bovendien is zij sinds september 2007 ook wereldkampioene op de 100 m sprint en op het onderdeel verspringen.

Verder op het programma van de Nelli Cooman Games

Een jeugdmeerkamp en diverse onderdelen voor senioren. De kans bestaat dat Rurger Smith en enkele andere nationale toppers ook dit jaar weer naar Stadskanaal zullen komen. In het kader van breedtesport en sportintegratie is er een ruim aanbod in het kader van SPIKE, staat er een recreatieloop (10 km) op het programma en is er een Nordic Walking parcours uitgezet. Ook is er een speciaal sport-kennismakingsprogramma voor mensen met een beenamputatie die in een revalidatieproces verkeren.

De opening, uiteraard in aanwezigheid van oud wereldkampioene sprint Nelli Cooman, is om 9.45 uur. Omstreeks 17.45 uur zal CdK van Groningen Hans Alders de vermaarde Bronzen Nelli Cooman komen uitreiken.