Ingezonden persbericht


Persbericht

Nationaal Herbarium Nederland

Het Zevende Internationale Flora Malesiana Symposium, 17-22 juni, Nationaal Herbarium Nederland, vestiging Universiteit Leiden

Van 17-22 juni 2007 wordt het zevende Internationale Flora Malesiana (FM) Symposium gehouden in Leiden. Het Flora Malesiana-project heeft als doel de diversiteit aan vaatplantensoorten van de Maleise archipel (geschat op minimaal 40.000 soorten) taxonomisch te inventariseren. Malesië (in Engels 'Malesia') is het floristische gebied van de zuidelijkste punt van Thailand tot Papua Nieuw Guinea en omvat de landen: Maleisië, Indonesië, Filippijnen, Papua Nieuw Guinea, Singapore, Brunei, en Oost Timor.

Een netwerk van meer dan 100 specialisten van over de hele wereld draagt inmiddels aan deze doelstelling bij, vaak in internationale teams in nauwe samenwerking werkend aan dezelfde plantenfamilie. Met het 7e symposium, georganiseerd in Leiden, keren de specialisten die wereldwijd aan dit project meewerken, weer terug naar de stad waar in 1989 het eerste FM Symposium werd gehouden. Sindsdien, en hopelijk nog tot in de verre toekomst, wordt de bijeenkomst op 3-jaarlijkse basis georganiseerd, om en om in een Maleis, en in een Westers land.

In 1989 bracht het Flora Malesiana symposium in Leiden een groot aantal wetenschappers, gespecialiseerd in de Maleise plantendiversiteit, bij elkaar en leidde deze botanische ontmoeting tot een nieuwe bloei van het immense, en vooral lange termijn project. Sindsdien is het toenmalige organiserende, Leidse Rijksherbarium opgegaan in het Nationaal Herbarium Nederland (NHN). De Leidse vestiging van het NHN is wel het coördinerende instituut van het FM-project gebleven, samen met het zusterinstituut, het Herbarium Bogoriense, in Bogor - Indonesië.

In de loop der jaren is de inhoud van de symposia verbreed tot een multidisciplinair forum voor de Maleise botanie in het algemeen. Onder de paraplu van Flora Malesiana komen nu een 160-tal wetenschappers en studenten uit een 20-tal landen bij elkaar, met een grote variatie aan specialismen: systematiek, biogeografie, evolutie, etnobotanie, natuurbescherming, palaeobotanie, biodiversiteitbepalingen, ecologie, bio-informatica, morfologie, anatomie en moleculair onderzoek.

De stormachtige ontwikkeling van het moleculair diversiteitsonderzoek heeft de classificatie van het plantenrijk sterk beïnvloed en de weg geopend voor identificatiesystemen aan de hand van genetische barcodes. Dankzij internet en de opkomst van de zg. 'web-based taxonomy' kunnen onderzoekers nu makkelijker op afstand samenwerken en zijn de resultaten veel beter benaderbaar voor een bredere groep van gebruikers (zoals studenten, beleidsmedewerkers en wetenschappers).

Momenteel is 20% van de Maleise flora beschreven en gepubliceerd in de publicatie reeks 'FM Series'. Het probleem is dat de flora steeds verder wordt bedreigd, terwijl de voor duurzaam beheer noodzakelijke primaire wetenschappelijke, taxonomische informatie nog onvoldoende in kaart is gebracht. Met de beperkte middelen en technische ontwikkelingen die de wetenschappers ter beschikking staan probeert het FM netwerk zo goed mogelijk vooruitgang te boeken in het belang van de instandhouding van de Maleise plantendiversiteit (die 15 % omvat van de totale diversiteit aan plantensoorten op aarde).

Bij het begin van het symposium zal op maandagmorgen 18 juni als teken van de voortdurende vooruitgang van het Flora Malesiana project het nieuwste deel van de FM Series, waarin de Maagdenpalmfamilie (Apocynaceae) wordt behandeld, worden aangeboden aan vertegenwoordigers van de nationale botanische instituten in de Maleise regio.

De wetenschappelijke bijeenkomsten wordt gehouden in het Gorlaeus laboratorium aan de Einsteinweg 55 in Leiden. Het sociale programma speelt zich grotendeels af in, of nabij de Hortus botanicus Leiden.

Voor verdere informatie zie http://www.nationaalherbarium.nl/FMVII/

Aan de redactie:

U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de opening van het Symposium (locatie Gorlaeus Laboratorium, Einsteinweg 55 Leiden) op maandagmorgen 18 juni. Om 9.30 zal Prof. Dr. E. Smets, wetenschappelijk directeur van het Nationaal Herbarium Nederland het symposium openen. Mocht u aanwezig willen zijn neemt u dan contact met Dr. Marco Roos via roos@nhn.leidenuniv.nl.

Voor informatie over het Flora Malesiana Symposium kunt u contact opnemen met:

Dr. Marco Roos, 071-5273524, roos@nhn.leidenuniv.nl

Voor verdere informatie zie http://www.nationaalherbarium.nl/FMVII/

De in dit bericht gebruikte afbeeldingen zijn als bestand op hoge resolutie op te vragen via veen@hortus.leidenuniv.nl

Leiden, 11 juni 2007


---- --