NPS/VARA/VPRO

17 juni 2007

Regeren of vooruitschuiven?

Bas Jacobs

Tineke Bennema

Laurens Jan Brinkhorst

Regeren of vooruitschuiven?
Na 100 dagen luisteren oogst het kabinet veel kritiek met het glossy beleidsplan: er is alle ruimte voor dialoog met de samenleving, maar de echte problemen worden niet uitgewerkt. Zo lijkt de participatietop verder weg dan ooit en komen de problemen op de woningmarkt en de toekomst van de vergrijzing in 'Samen werken en samen leven' niet voor. Een debat met macro-econoom Bas Jacobs en CDA- prominent René Smit over de hervormingsgezindheid en daadkracht van het kabinet.

Leven in een burgeroorlog
Het geweld tussen Hamas en Fatah neemt hand over hand toe. De politieke situatie is ongewis en de bevolking verkeert in een shock. In Buitenhof een gesprek met historica Tineke Bennema, die jarenlang gewoond heeft in het gebied. Zij is getrouwd met een Palestijn en heeft nog dagelijks contact met familie en vrienden in het oorlogsgebied.

De ware Europeaan
Laurens Jan Brinkhorst, oud minister van economische zaken over de onderhandelingen van de Nederlandse regering dit weekeinde met Bondskanselier Merkel en President Sarkozy over de aanpassingen van de Europese Grondwet. Hoe verhoudt zich het Nederlandse belang tot de jongste voorstellen over Europa? Gaat de doos van Pandora open als Polen zijn zin krijgt om de stemverhoudingen in Europa te wijzigen?

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

Buitenhof zondag 17 juni 2007, 12.10 uur, Nederland 1. Presentatie: Rob Trip
Columnist: Joshua Livestro
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Barbara Coolen, Peter van Ingen, Jan van Friesland, Esther Lammers, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Agnes Verweij

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Uitzending: 17 juni 12.10-13.00 uur op Nederland 1. Herhaling: maandagochtend 10.20 uur op Nederland 2.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column en het idee nog eens rustig nalezen.