Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Alcohol en drugscontrole

Mander

In samenwerking met adviseurs van drugs-expertise Nederland en een forensisch arts van de DGGD heeft de politie Twente in de vroege ochtend van zondag 17 juni 2007 van 3.30 uur tot 6.30 uur een alcohol en drugscontrole gehouden op de Uelserweg in Mander. De controle was gericht op voornamelijk terugkerende bezoekers van discotheek ZAK in Uelsen. Regelmatig worden deze bezoekers zowel aan de Duitse als aan de Nederlandse kant van de grens gecontroleerd op alcohol en snelheid (project Schutzengel). Het vermoeden bestond bij de politie, naar aanleiding van eerdere onderzoeken, dat bestuurders afkomstig van deze discotheek onder invloed van drugs rijden.

Het bijzondere aan deze controle is de aanwezigheid van de drugsadviseurs en een gemeentearts. In Nederland is nog geen testmiddel ontworpen om te kunnen controleren op gebruik van drugs door bestuurders. Momenteel doet het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) een onderzoek hierna. Het resultaat laat nog enkele jaren op zich wachten.

Tijdens het aanspreken van de bestuurder door een politieman bekeek de adviseur van drugs-expertise de bestuurder. Hij lette op uiterlijke kenmerken van gebruik van drugs of rijgevaarlijke geneesmiddelen. Aan de bestuurder werd ook gevraagd of hij of zij drugs had gebruikt. Bij een eventuele drugsindicatie werd de bestuurder aangehouden. Nader onderzoek vond meteen plaats door de aanwezige forensische arts. Hij nam ter plaatse bloedmonster af. Dit monster wordt onderzocht door het NFI in Rijswijk.

In totaal werden 74 bestuurders gecontroleerd. Drie personen hadden teveel alcohol gedronken en krijgen hiervoor een bekeuring. Eén persoon verkeerde onder invloed van alcohol en vermoedelijk ook onder invloed van drugs. Van drie personen werd vermoed dat ze onder invloed van drugs verkeerden. De overige 67 gecontroleerde bestuurders waren de BOB en kregen als beloning de gele bob-sleutelhanger.

Alcohol

Ademanalyse wees uit dat een 26-jarige man uit Nijverdal 1,2 promille alcohol gedronken had. Hij kreeg van de politie een rijverbod van 5 uur. Een 37-jarige man uit Haaksbergen had 0,5 promille alcohol gedronken en kreeg een rijverbod van 1 uur door de politie opgelegd. Tenslotte kreeg een 21-jarige man uit Almelo een rijverbod van 4 uur door de politie opgelegd omdat hij 0,7 promille alcohol in zijn bloed had en hij een beginnend bestuurder is.

Alcohol en drugs
Een 23-jarige man uit Almelo gedroeg zich tijdens het contact met de politie zodanig dat vermoed werd dat hij naast alcoholgebruik, ook onder invloed van drugs verkeerde. Een ademanalyse wees uit dat hij 0,8 promille alcohol in zijn bloed had. Van hem werd ook een bloedproef afgenomen. Tevens bleek de man niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De politie maakt proces-verbaal op.

Drugs

Van een 27-jarige man uit Apeldoorn, een 30-jarige man uit Swifterbant en een 23-jarige man uit Zwolle werd bloed afgenomen omdat zij verdacht werden van het rijden onder invloed van drugs.

Politie Twente gaat, gezien het resultaat in deze drie uren, zeker vaker op deze wijze controleren.

Naam Chantal Westerhoff 053 - 455 5144 (na 12.00 uur bereikbaar)


---- --