Ministerie van Defensie

16-06-2007 18:00

MASSALE BELANGSTELLING VOOR OPEN DAGEN LUCHTMACHT


De jaarlijkse Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht, die afgelopen vrijdag en zaterdag op de vliegbasis Volkel werden gehouden, hebben in totaal 240.000 bezoekers getrokken. Vooral de tweede dag bleek stevig in trek. Maar liefst 160.000 toeschouwers namen een kijkje in de boezem van de wereldwijd werkende luchtmacht.

Als altijd bood het (vlieg)programma weer spektakel. Zo scheerden demonstratieteams als de Patrouille de France, de Turkish Stars en de Royal Jordanian Falcons door het luchtruim boven de Brabantse basis. Ook de F-16 âsolodisplayâ van de luchtmacht gaf een staaltje van zijn kunnen weg.
Op de grond viel een rijke verscheidenheid aan vliegtuigen uit binnen- en buitenland te bewonderen. Zoals de roemruchte Douglas DC 3 en een Hawker Hunter uit de jaren vijftig. Dit type toestel vloog ooit bij de Nederlandse luchtmacht.

Vijftien lezers van de regionale dagbladen kregen op zaterdag een VIP-behandeling. Ze waren als winnaar uit de bus gekomen van een prijsvraag van de Gezamenlijke Persdiensten (GPD). Als beloning mochten ze een blik werpen achter de schermen van het luchtmachtbedrijf.
Zo namen ze onder begeleiding van vliegers poolshoogte in de cockpit van een F-16, een Chinooktransport- en een Apache gevechtshelikopter. Als extra verassing trok luitenant-kolonel Wido van de Mast, plaatsvervangend commandant van de vliegbasis, uit de vijftien prijswinnaars drie namen. De gelukkigen kregen een rondvlucht met een Alouette helikopter over het evenemententerrein aangeboden. De Open Dagen verliepen zonder problemen, al moest menig bezoeker die met de auto kwam, een flinke tijd in de file staan. âMaar het was de moeite meer dan waardâ, klonk het uit vele monden. Het thema van de Open Dagen luidde: âOntdek wat de luchtmacht doet voor jouw veiligheidâ.

Adembenemende actie van een gevechtsvliegtuig van het type F16 - Foto: Monique van Rijen