SP Noord-Holland


Geen vercommercialisering van de zorg

17-06-2007 * In maart werd bekend dat het commerciële kankerinstituut ICCI plannen heeft zich te vestigen in Amsterdam-Noord. ICCI staat voor international comprehensive cancer institute. Remine Alberts, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam, heeft hierover op 13 mei schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De SP is geen voorstander van commerciële zorg en wilde weten welke rol de gemeente Amsterdam speelt bij de plannen van het ICCI. Overigens is niet alleen de SP bezorgd, ook GroenLinks in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan de minister van volksgezondheid. Ook in maart maakte Gedeputeerde Staten in een besluit bekend 15 miljoen in dit project te willen steken. De statenfractie van de SP wil weten of, naast de gemeente Amsterdam, ook de provincie Noord-Holland betrokken is bij de plannen van het ICCI en heeft schriftelijk vragen gesteld.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam geven in hun antwoord op de vragen van de SP aan dat het college geen voorstander is van de vercommercialisering van de zorg. De relatie tussen de "overcapaciteit" (als gevolg waarvan het Slotervaartziekenhuis zou moeten sluiten) en de nieuwe 375 bedden in het ICCI wil het college echter niet leggen. Bij het ICCI zou het namelijk om "specialistische zorg voor een internationale markt" gaan.

De SP vindt dat het Amsterdamse college zich duidelijker tegen commerciële zorg moet uitspreken en daar ook naar moet handelen: geen participatie in plannen en geen grond verkopen aan commerciële zorgverleners. Datzelfde geldt voor het provinciale bestuur: ook zij moeten geen financiële stuen verlenen aan dit soort initiatieven.