Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: "Extra geld Rijk inzetten voor programmering cultuurpodia"

Donderdag 14 juni presenteerde het kabinet haar Beleidsprogramma. Hieruit blijkt dat er extra (vrij besteedbaar) geld beschikbaar komt voor gemeenten. De PvdA zal bij de behandeling van de Kadernota in de Haarlemse gemeenteraad een motie indienen waarin een aantal prioriteiten wordt aangegeven waaraan dit geld als eerste moet worden besteed. Eén daarvan is vergroting van het budget van de Haarlemse cultuurpodia om zo de programmering diverser te maken.

De afgelopen jaren hebben alle cultuurpodia een vernieuwd gebouw gekregen. Volgend jaar wordt het laatste gerenoveerde podium, de Stadsschouwburg, opgeleverd. PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee: "Door bij deze vernieuwing ontstane exploitatietekorten en door de slechte financiële positie van de gemeente is de gemeente de afgelopen jaren alleen maar bezig geweest met het opvullen van tekorten bij de cultuurpodia. Door gebrek aan voldoende budget voor de programmering hebben de podia hun artistieke ambitie echter nog onvoldoende kunnen waarmaken. Voor niet rendabele voorstellingen was nauwelijks geld beschikbaar. Wanneer er extra geld van het Rijk komt wil de PvdA dat een deel daarvan wordt besteed aan vergroting van het programmeringsbudget, zodat de programmering diverser en aantrekkelijker kan worden gemaakt.Aantrekkelijke culturele voorzieningen zijn van levensbelang voor onze stad".

Behalve aan de cultuurpodia wil de PvdA extra geld van het Rijk verder besteden aan de vier prioriteiten uit het Coalitieakkoord: het wegwerken van achterstallig onderhoud, een fatsoenlijk sociaal beleid (o.a. bijzondere bijstand), de reserves van de gemeente op orde en het wijkgericht werken.

*** EINDE PERSBERICHT ***