Politie Limburg-Noord

Politie schrijft bij bromfietscontrole 41 bekeuringen uit
Datum: 17-06-2007
Tijd bericht: 15:15
Plaats: Venray
De politie heeft vrijdagmiddag in samenwerking met het Mobiel Jeugteam en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een bromfietscontrole gehouden. Op diverse locaties in Venray werd tussen 14.00 uur en 21.00 uur gecontroleerd op onder meer snelheid, helm en geluid. Hierbij zijn in totaal 41 processen verbaal opgemaakt en acht kentekens ingevorderd. In totaal werden 17 bromfietsen gecontroleerd en 17 auto's.

Negen automobilisten droegen geen gordel, van acht bromfietsen was de snelheid hoger dan toegestaan, acht bromfietsen maakten een te hard geluid en acht bestuurders hadden geen rijbewijs bij zich. De overige overtredingen waren voor het niet dragen van een helm (6), het niet bij zich hebben van een bromfietscertificaat (3), te gladde banden (2), ondeugdelijke verlichting van een aanhangwagen, overschrijden van een doorgetrokken streep door een bromfiets, het negeren van de verplichte rijrichting, en een defect remlicht. Een van de gecontroleerde bromfietsen was van een 17-jarige jongen uit Venray. Hij had op verschillende manieren geprobeerd de controles te ontlopen. Hij kreeg een verbaal omdat hij over een doorgetrokken streep inhaalde,en niet de verplichte rijrichting volgde, een een te hoge snelheid had. Bij controle van de bromfiets bleken een aantal zaken niet in orde zoals: de achterverlichting had een blauwe kleur, defecte richtingaanwijzers, defecte claxon, een te hard geluid en een defecte achterrem. De RDW vorderde het kentekenbewijs in. De jongen moet binnen 28 dagen alles in orde laten maken en zijn bromfiets laten herkeuren bij de RDW in Venlo. Omdat de jongen het kentekenbewijs niet bij zich had, werd de bromfiets zolang gestald op het politiebureau.

Controles krijgen vervolg
De politie controleerde in totaal met dertien medewerkers op het rijgedrag van de scooters en bromfietsen omdat het rijgedrag van hen vaak zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Dat levert dan niet alleen een gevaar op voor de bromfietsers zelf, maar ook voor anderen. Bovendien veroorzaken zij daarmee overlast. De politie en de gemeente gaan daar deze zomer nog vaker aandacht aan besteden. Jongeren worden aangesproken op hun gedrag en de regels worden opnieuw onder de aandacht gebracht. Als er sprake is van een overtreding worden bekeuringen uitgeschreven.