Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S I N F O R M A T I E

HALVERWEGE DE MILLENNIUMDOELEN: TWEEDE HELFT BESLISSEND

Jubilerend SID brengt toekomst ontwikkelingssamenwerking in kaart

Den Haag, 17 juni 2007

Wat zijn de uitdagingen van de internationale ontwikkelingssamenwerking in deze tijd van wereldwijde angst voor onveiligheid en terreur? Hoe bereiken we de Millenniumdoelen? Hoe krijgen en houden we menselijke ontwikkeling en armoedebestrijding boven aan de internationale agenda? Over die vragen organiseert de Society for International Development (SID) begin juli a.s. in Den Haag het internationaal jubileumcongres Reconciling the Dichotomies of Development: Ways Forward.

SID bestaat in 2007 vijftig jaar. Haar jubileumcongres viert de mondiale ontwikkelingsdenktank van woensdag 4 tot en met zaterdag 7 juli a.s. in het World Forum Convention Center in Den Haag. Die timing is niet toevallig: op 7 juli zijn we halverwege de Millenniumdoelen, de acht internationale afspraken om vóór 2015 de armoede in de wereld te halveren en echt vooruitgang te maken met duurzame ontwikkeling.

Thema's & experts

Hoofdthema's van het congres zijn de effectiviteit van de multilaterale samenwerking; de gevolgen van globalisering voor de bestrijding van armoede en ongelijkheid; en de relatie van ontwikkeling met veiligheid, migratie en milieu & klimaat, en met gendergelijkheid (en het gebrek daaraan).

Hoofdgasten zijn Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en zijn Spaanse collega Leire Pajin Iraola, de Mexicaanse ontwikkelingsonderzoeker Lourdes Arizpe, voormalig IMF-topman Michel Camdessus, speciaal VN-ambassadeur voor HIV/Aids Nafis Sadik, Vice-voorzitter Frattinni van de Europese Commissie, Jan Vandemoortele (UNDP), wereldactivist Kumi Naidoo (Zuid-Afrika), oud-premier Ruud Lubbers en SID-prominenten Enrique Iglesias en Jos van Gennip.

Aan het congres nemen ruim 300 doorgewinterde én aanstormende ontwikkelingsdenkers en -uitvoerders deel uit de hele wereld. Zij komen uit de sfeer van politiek en beleid, de wetenschap, de NGO-gemeenschap, het bedrijfsleven en de media.

Toekomst ontwikkelingssamenwerking

SID zet zich al een halve eeuw in voor kritische reflectie over ontwikkeling ten behoeve van sociale verandering en rechtvaardigheid in de wereld. De organisatie fungeert als internationaal pleitbezorger en als kraamkamer voor vernieuwend denken over ontwikkeling en ontwikkelingsbeleid. De kracht van de ideeën ligt in de mondiale spanwijdte van het SID-netwerk. Dat omvat experts, beleidmakers en andere actoren uit rijke én ontwikkelingslanden. SID heeft zo'n 3.000 individuele leden in meer dan 100 landen, kent 45 afdelingen (chapters) en werkt samen met ruim 100 partnerinstellingen en -organisaties.

SID grijpt haar gouden jubileum aan om de blik vooruit te werpen over de uitdagingen van de internationale ontwikkelingssamenwerking. Ook daarbij hanteert SID een meervoudig perspectief: Zuid-Zuid én Noord-Zuid en met participatie van overheden, internationale instellingen en de civil society. SID wil met dit congres in Den Haag ook de nieuwe generatie betrekken. Die moet de komende decennia immers de internationale samenwerking vormgeven.

Millenniumdoelen en ontwikkeling gebaat bij realistische kijk

Op 7 juli a.s. zijn we halverwege de Millenniumdoelen. Dit is hét moment om realistisch te kijken naar hoe de vlag erbij hangt en wat er nodig is om deze doelen waar te maken. SID wil dat de internationale ontwikkelingssector daarbij ook kritisch naar zichzelf kijkt: naar de inhoudelijke focus, naar de eigen organisatie én naar de eigen efficiëntie.

Alleen zo ontstaat er inzicht in hoe we resultaten kunnen boeken. En alleen zo is het mogelijk inherente spanningen en tegenstellingen met elkaar te verzoenen en te overbruggen. Er speelt immers nogal wat op de wereldagenda voor sociale en economische rechtvaardigheid. Nieuwe dimensies maken een kanteling van ontwikkelingsamenwerking noodzakelijk: multilaterale samenwerking, vrede, democratie, veiligheid en mensenrechten. Het integreren daarvan is een uitdaging voor álle stakeholders: in het VN-systeem, bij overheden, ontwikkelingsinstellingen, NGO's en de academische wereld.

-----------