Rokers organiseren kruisvaart tegen het rookverbod


ALEM, 20070614 -- In de hele (anti-)rokendiscussie worden de rokers zelf niet gezien als een partij waarmee rekening dient te worden gehouden. De Stichting Forces Nederland, de Partij tegen Betutteling (voorheen Rokerspartij), Stichting Rokersbelangen en enkele individuele personen en popbands hebben daar onderhand tabak van. Vandaar dat men naar sterkere middelen is gaan grijpen dan geduldig een gewillig oor proberen te vinden bij overheid of andere belangengroepen.

Vanaf 17 juni 2007 gaat er een opvallend actieschip door Nederland varen dat in diverse plaatsen in het land handtekeningenlijsten gaat verdelen in horecagelegenheden. Ook zal er volop alternatief voorlichtingsmateriaal aan boord ter inzage liggen, materiaal dat door de anti-rokenlobby liever niet aan het publiek getoond wordt.

De hele reis zal zo'n drie weken gaan duren en plaatsen aandoen als Nijmegen, Doesburg, Zutphen, Deventer, Zwolle, Zwartsluis, Harderwijk, Utrecht en - als hoogtepunt - Amsterdam.

"Tijdens het uitdelen van handtekeningenlijsten tegen het rookverbod hebben we steeds gemerkt dat het een thuiswedstrijd is", zegt Wiel Maessen van Forces Nederland. "De caféeigenaren en klanten, waaronder ook veel niet-rokers, vrezen het ergste en zijn in grote meerderheid graag bereid om de lijsten aan hun klanten voor te leggen of de lijsten te tekenen".

Kees Uitenbroek van de Partij tegen Betutteling: "Met de actie hopen we de Tweede Kamerfracties in te laten zien dat ze beleid steunen dat minimale steun heeft onder de bevolking en maximale steun van de farmaceutische nicotineproducenten."

De Achterhoekse pop band ACdixie verzorgt onder andere de muzikale omlijsting van de actie door het ten gehore brengen van hun swingende nieuwe nummer "Antirookverbod".

De term "Kruisvaart" is door de organisatoren gekozen om het CDA, waar Minister Klink lid van is, te herinneren aan een periode in de christelijke geschiedenis waarin óók tegen onderdrukking werd gevochten.





Stichting Forces Nederland