PVV stelt vreemde Kamervragen


Vragen opgesteld in een melige bui en dubbele vragen

DEN HAAG, 20070620 -- PVV stelt heel veel schriftelijke Kamervragen die in een melige bui zijn opgesteld. Daarnaast worden er Kamervragen dubbel gesteld. Dit blijkt uit een kleine en korte inventarisatie door het Collectief Voor Moderne Beschaving (CVMB) van de schriftelijke Kamervragen van PVV die in de afgelopen maand zijn gesteld.

Het CVMB heeft de schriftelijke Kamervragen die Geert Wilders' PVV tussen 18 mei en 17 juni 2007 heeft gesteld bestudeerd en het blijkt dat PVV het tot kunst heeft verheven om vragen te stellen om het stellen van vragen. Vooral krantenartikelen waarin staat dat allochtonen iets verkeerds zouden hebben gedaan, zijn vaak aanleiding voor de rechts-populisten om schriftelijke Kamervragen te stellen.

Hieronder de meeste onnozele Kamervragen van PVV:

--> Bent u ook wel eens lastig? (21 mei 2007, Agema (PVV) aan de Staatssecretaris van VWS)
--> Bent u bereid de 26 aangehouden Marokkanen met hun tandenborstel een aantal voetbalstadions te laten opruimen en schoonmaken? (23 mei 2007, Wilders, Brinkman en De Roon (PVV) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de Minister van Justitie)
--> Is de directeur van het Riagg Rotterdam inmiddels zelf niet aan een therapietje toe is? (06 juni 2007, Agema en Wilders (PVV) aan de Minister van VWS)
--> Bent u zelf niet toe aan een langdurige vakantie van een jaar of vier? (15 juni 2007, Fritsma en Wilders (PVV) aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
--> Bent u bereid de Rijksuniversiteit Groningen hierop (Boerkadrager -red) aan te spreken en desnoods alle banden met de RUG te verbreken, inclusief financiering? (14 juni 2007, Bosma (PVV) aan de Minister van OCW)
--> Deelt u de associatie dat deze manier van werken van de publieke omroep doet denken aan de DDR en deelt u mijn mening dat het tijd wordt voor een klimaatverandering bij de publieke omroep en dat vaker geluiden aan bod moeten komen die niet passen in de linkse kerk? (15 juni 2007, Bosma en Madlener (PVV) aan de Minister van OCW en VROM)

De bovenstaande vragen zijn de opvallendste vragen in de periode 18 mei tot 17 juni. De andere vragen (zoals: "Hebben de postbodes in Tora Bora hun werk inmiddels hervat?") zijn dus niet meegenomen omdat deze niet in de genoemde periode vallen.

Als de Kamervragen structureel bestudeerd worden, dan blijkt dat ze niet tot doel hebben om iets gedaan te krijgen. Het krijgen van media-aandacht is waarschijnlijker. Dit laatste lukt overigens vaak ook met de gestelde vragen. Als de vragen geen media-aandacht tot gevolg hebben, maar het onderwerp wel actueel blijft, dan worden dezelfde Kamervragen in andere bewoordingen nogmaals gesteld. Waarschijnlijk met het doel om wel aandacht te krijgen.

Zo worden er op 13 juni en 14 juni 2007 Kamervragen gesteld over een gesluierde studente van Rijksuniversiteit Groningen: of de minister bereidt is om de universiteit hierop aan te spreken. Op 23 mei en 15 juni 2007 worden er gevraagd of het kabinet het Generaal Pardon weer terug wil draaien enz.
De PVV heeft zelf ook door dat er dubbele vragen gesteld worden, getuige de volgende vraag van De Roon (PVV) op 7 juni 2007: "Wanneer gaat U mijn vragen die ik U hierover (Oos-Europeanen -red) op 13 april 2007 zond (2060712310) beantwoorden?"

Volgens het CVMB zijn een aantal Kamervragen zeker grappig om te lezen, maar of de andere hardwerkende belastingbetalers de grappen ook begrijpen is maar de vraag. Het beantwoorden van Kamervragen kost per vraag immers gemiddeld 1750 euro.

Het CVMB heeft een kleine en korte inventarisatie gehouden. Het CVMB roept journalisten/politicologen dan ook op om vooral zelf onderzoek te doen naar de Kamervragen van PVV, maar vooral ook de antwoorden op zulke vragen.


Over CVMB

Het CVMB streeft naar een moderne beschaving en publiceert hierover. Het CVMB publiceert haar ideeën op haar website ( www.cvmb.nl/ ), in diverse bladen en de eigen nieuwsbrief. Verder levert het CVMB opinie-artikelen aan de media.





Collectief Voor Moderne Beschaving