Technische Universiteit Delft

Overstromingsslachtoffers
door M&C

Promotie van dhr. S.N. Jonkman: "Loss of life estimation in flood risk assessment"

18 juni 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. S.N. Jonkman | civiel ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. J.K. Vrijling en prof.ir. A.C.W.M. Vrouwenvelder (CiTG)

Loss of life estimation in flood risk assessment De overstroming van New Orleans door orkaan Katrina in het jaar 2005 liet de wereld zien hoe catastrofaal de gevolgen van grootschalige overstromingen kunnen zijn. In dit proefschrift is een methode ontwikkeld voor de inschatting van het aantal slachtoffers door de overstroming van laaggelegen gebieden in delta's. Hierbij is ook een voorlopige analyse van de slachtoffers door de overstroming van New Orleans gegeven. In een case studie voor Zuid Holland is getoond hoe de ontwikkelde methoden kunnen worden gebruikt voor de analyse van overstromingsrisico's en mogelijke risico reducerende maatregelen. Deze resultaten laten zien dat een overstroming van Zuid Holland tot honderden of zelfs duizenden doden kan leiden.

Daarnaast is in het eerste deel van het proefschrift een theoretisch raamwerk voor de kwantitatieve analyse van risico's beschreven, met speciale aandacht voor de inschatting van het aantal slachtoffers door rampen. Het raamwerk is toepasbaar voor verschillende ongevalstypen, bijvoorbeeld voor overstromingen, aardbevingen en chemische rampen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007