Gemeente Nuth


Voorkeurslocatie Op den Toren bindt ambities met mensen

Zorggroep Cicero, Stichting Wonen Zuid en het college van B&W raken vooral enthousiast over één van de drie nieuwe locaties voor het Zorgcentrum Op den Toren.

Het betreft het terrein aan de Donatusstraat tegenover de aldaar gelegen zorgwoningen, inclusief het terrein van de flatwoningen van Wonen Zuid aan de Donatusstraat 189 tot en met 223 en Op den Toren 158 tot en met 180. De speelvoorziening zal altijd behouden blijven voor de jeugd van deze wijk, onafhankelijk van de haalbaarheid van het plan.

Het moderne zilver

Wethouder Leon Pansters over de kansen van deze locatie: "Mijn complimenten aan de directie van Cicero en Wonen Zuid, want in ons gesprek zijn wij uitgegaan wat de mogelijkheden en kansen zijn. Geen beperking door ons vooral druk te maken over de onmogelijkheden. Het is de kunst om ambities en mensen met elkaar te verbinden. Het resultaat daarvan is dat er een serieuze mogelijkheid bestaat waarin zorg, wonen en leven, jong en oud met elkaar verbindt." Er komt een zogenaamde quick-scan (haalbaarheidstoets) die het idee in concrete vormen moet gieten. De basis van het plan is dat de woningen van Wonen Zuid op de locatie ook geschikt moeten zijn voor ouderen. Rob Vissers namens Wonen Zuid: "Voor Wonen Zuid betekent dit dat de woningen behouden blijven. Door deze gebouwen aan te laten sluiten op de nieuwbouw van Op den Toren ontstaat er een woon- en zorgcomplex dat aan de moderne eisen van wonen en zorg voldoet. Voor de woon- en leefsituatie in de Donatusstraat een positieve ontwikkeling van oude en jonge mensen die naast elkaar wonen." De meest in het oog springende verandering zal de aanbouw worden tussen de flats en het nieuwe zorggebouw. Daarnaast zullen banken en speelvoorzieningen voor kinderen zorgen voor ontspanning van jong en oud.

P(l)anklaar

Wethouder Leon Pansters: "Het plan past precies in onze toekomstplannen van onze gemeente waarin wij verbindingen willen maken tussen zorglocaties en ouderenhuisvesting. In de Strategische Visie 2020 De kunst van het verbinden staat dat deze plannen bijdragen aan de versterking van de lokale economie. Mocht de quick-scan als resultaat opleveren dat deze plannen haalbaar zijn dan betrekken wij onze inwoners en ondernemers bij de invulling ervan." Over één zaak zijn alle betrokkenen het eens: "Het Zorgcentrum Op den Toren moet op zo'n kort mogelijke tijd worden vervangen door nieuwbouw." Met dit plan zou de hele wijk zich van haar beste kant kunnen laten zien met een restaurant, huisarts, fysiotherapie en een winkel.

Meerkeuze
Het huidige Zorgcentrum Op den Toren is sterk verouderd en Zorggroep Cicero wil snel tot vervanging overgaan. De gemeenteraad gaf aan dat Op den Toren voor Nuth behouden moet blijven, vanwege de werkgelegenheid, de band van de ouderen met Nuth en het vrijwilligerswerk. De gemeenteraad gaf het college van B&W de opdracht om drie nieuwe locaties te onderzoeken voor het nieuwe zorgcentrum Op den Toren waaronder de twee laatste portiekflats aan de Donatusstraat, in de buurt van de huidige aanleunwoningen. Het totaal aantal dat onderzocht wordt kwam hiermee op vijf locaties. Dorien Schouten namens Cicero: "De nieuwe mogelijkheden zien wij alleen bij het terrein aan de Donatusstraat tegenover de aldaar gelegen zorgwoningen, inclusief het terrein van de flatwoningen van Wonen Zuid aan de Donatusstraat. Samen met de woningcorporatie ligt er een kans voor een (para)medisch zorgcentrum dat naadloos aansluit met de kern van Nuth. Een ambitie die een hele wijk bereikt en het centrum van Nuth dichterbij brengt. In de diverse discussies en gesprekken van de afgelopen maanden is vaak benadrukt dat wij het belangrijk vinden dat de ouderenzorg economisch en sociaal is geïntegreerd in de gemeenschap: zo zorgt zij uiteindelijk weer voor `verjonging' door middel van bestedingsgedrag, werkgeverschap, sociale cohesie enz. In het verlengde hiervan dragen wij steeds uit dat we vermenging van de verschillende generaties zeer nastreven, óók in de directe woonomgeving. Het spreekt dan ook vanzelf dat voorzieningen in en bij het zorgcentrum/sociaal-(para)medisch centrum ook voor hen aantrekkelijk en toegankelijk dienen te zijn."