SGP


SGP » jongeren >>
18 - 06 - 07 | SGP: militair mandaat moet voortaan reëel zijn

De SGP in de Tweede Kamer is tevreden met de duidelijkheid die het rapport van de commissie-Van den Berg heeft geschapen. Deze duidelijkheid was noodzakelijk om de goede naam van de krijgsmacht te bewaren en waar nodig te herstellen.

De SGP is blij met de conclusie van beide commissies dat er door Nederlandse militairen in Irak niet is gemarteld en dat er géén sprake is van een doofpotcultuur binnen de Defensieorganisatie. Allerlei insinuaties in die richting blijken gelukkig op drijfzand te berusten. Wel zijn er verhoormethoden toegepast, die strijden met de bescherming die krijgsgevangen rechtens toekomt.

De SGP constateert dat het door het kabinet verstrekte, beperkte mandaat de Nederlandse militairen heeft beperkt in hun taakuitvoering. Dit geldt ook de mogelijkheden voor ondervraging. Deze beperkingen deden geen recht aan de onrustige en gevaarlijke situatie in het naoorlogse Irak. Hier liggen belangrijke lessen voor de politiek. De SGP vindt het in de toekomst niet meer mag voorkomen dat militairen worden uitgezonden met een mandaat dat niet correspondeert met de werkelijke, gevaarvolle situatie. Dat brengt militairen ten onrechte in een onmogelijke positie.

Nadere informatie:
C.G. van der Staaij, kamerlid SGP
(06) 18 30 59 08
SGP: militair mandaat moet voortaan reëel zijn