GroenLinks

Geen martelingen maar wel laakbaar gedrag in Irak

18 juni 2007

De fractie van GroenLinks is opgelucht dat Nederlandse militairen niet hebben gemarteld in Irak. Wij betreuren echter zeer dat de behandeling van enkele gevangenen strijdig was met het internationaal humanitair recht en de Nederlandse dienstvoorschriften. De gedetineerden kregen van Nederland niet de behandeling waar krijgsgevangenen en inwoners van een oorlogsgebied recht op hebben. Dit hadden politici en Nederlandse burgers ook eerder moeten weten.

GroenLinks vindt het vervelend dat - na nu blijkt ten onrechte - het beeld is ontstaan dat Nederlandse militairen gemarteld hebben. Toch was het gedrag van de Nederlandse militairen niet wat GroenLinks acceptabel vindt voor een stabilisatiemacht. GroenLinks vindt dat daarover een stevig politiek debat moet worden gehouden. De regels voor uitzending naar conflictgebieden en het militaire strafrecht moeten worden verhelderd, aangescherpt en beter toegepast.

Uit de rapporten blijkt bovendien dat essentiële informatie niet tijdig en adequaat is doorgegeven aan de legerleiding en de minister. Dat geldt zowel voor informatie over de zogenaamde stroomstok als voor het feit dat het CIV-team de `gesprekken aanzienlijk ruimer invulde' dan bedoeld was. Waarschijnlijk heeft onvrede over deze gang van zaken bijgedragen aan publicaties, waarin het vermoeden van martelingen aan het licht werden gebracht. Defensie is daar mede verantwoordelijk voor, omdat de eigen mensen onvoldoende zijn voorbereid en begeleid. Bovendien was de commandostructuur niet duidelijk.

Nederlandse militairen móchten geen gevangenen verhoren (alleen de Britten die wel bezetter waren, mochten dat), laat staan onder dwang. Maar dat deden ze wel. Nederland ging zich steeds meer gedragen als een bezetter. Terwijl we helemaal geen bezetter waren, maar alleen politieke steun verleenden, zoals het Kabinet de Kamer altijd voorhield. Zo werd Nederland dus verder de oorlog ingezogen dan de bedoeling was. Het alleen geven van politieke steun, terwijl je toch militairen stuurt, blijkt dus in de praktijk onhoudbaar. Dat is dus een onwenselijke constructie, waar nog steeds politieke verantwoording over moet worden afgelegd.

Mariko Peters