Maandag 18 juni 2007, nummer 23

Campagne bevordert goed gebruik medicijnen

'Medicijnen werken niet vanzelf. Neem ze wel goed in.' Deze oproep staat centraal in de campagne 'therapietrouw' van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die op 18 juni 2007 van start gaat. Patiënten worden aangemoedigd om bij hun arts of apotheker om meer informatie te vragen over juist medicijngebruik (therapietrouw).

Deze campagne is bedoeld om therapietrouw bij medicijngebruik te verbeteren en de aandacht hiervoor te vergroten. De campagne wordt gesteund door huisartsen en apothekers en bestaat onder andere uit wachtkamerposters, tv- en radiocommercials.

De gevolgen van verkeerd gebruik van medicijnen wordt door veel patiënten onderschat. 30 tot 50% van de chronisch zieke patiënten breekt de behandeling voortijdig gedeeltelijk of geheel af. Zelfs kort na aanvang van de therapie. Hierdoor geeft het geneesmiddel niet het gewenste resultaat. Ook kunnen bijwerkingen ontstaan die weer om een nieuwe behandeling of om nieuwe geneesmiddelen vragen.

De patiënt is het meest gebaat bij therapietrouw. Artsen en apothekers kunnen zich inzetten om de redenen van therapie-ontrouw te achterhalen. Ze gaan met de patiënt op zoek gaan naar werkbare oplossingen.

Voor meer informatie kijk op www.kiesbeter.nl


-o-o-o-

Noot voor redacties (