Ingezonden persbericht


Nieuws - Persbericht

2006 Was een spannend jaar voor het KNMI

Jaarverslag 2006

18 juni 2007 - Veel weerextremen, nieuwe klimaatscenario's voor de toekomst en een reorganisatie: 2006 was een spannend jaar voor het KNMI. Tweetalig (en volledig digitaal beschikbaar) is vandaag het prachtig geïllustreerde jaarverslag van het KNMI uitgekomen.

Na een koude start, zette april de toon voor de rest van het jaar: warm! 2006 werd zelfs het warmste jaar in tenminste drie eeuwen. De zomermaand augustus zonderde zich uit als een sombere, recordnatte maand. 2006 gaat de boeken in als het jaar van de verpletterende weerrecords. Nieuw voor 2006 was het gecombineerde Weer- en Verkeeralarm, waarbij het KNMI in samenwerking met Rijkswaterstaat gezamenlijk de weggebruiker beter en effectiever waarschuwt voor weer dat tot grote overlast in het verkeer kan leiden.

Tussen al dat 'natuurgeweld' door, presenteerde het KNMI in mei de nieuwe klimaatscenario's, waarbij goed is gekeken naar wie er allemaal gebruik van zouden kunnen maken. Dit past bij het nieuwe, klantgerichte beleid van het KNMI. Deze nieuwe KNMI '06 klimaatscenario's lopen als rode draad door verschillende artikelen van het jaarverslag, zoals de interviews met gebruikers ervan. De scenario's komen ook uitgebreid aan bod op het binnenwerk van het omslag.

Op het gebied van seismologie is er aandacht voor KNMI's rol in het kernstopverdrag, ter voorkoming van proeven met kernexplosies. Ook het niet hoorbare, maar wel merkbare infrageluid hoort bij dit vakgebied. Het kan tot dezelfde verschijnselen leiden als een aardbeving en vaak wordt de oorzaak verward met een aardbeving.

Ook is vorig jaar de eerste Europese polaire satelliet MetOp-A gelanceerd en in een baan op 800 kilometer hoogte rond de aarde gebracht. Het KNMI vertegenwoordigt Nederland in Eumetsat, de Europese organisatie die verantwoordelijk is voor de exploitatie van weersatellieten. Deze satelliet is de eerste in een rij van drie polaire satellieten, die onder verantwoordelijkheid van Eumetsat in de periode 2006-2020, gelanceerd worden.

Het KNMI jaarverslag bevat nog meer hoogtepunten uit 2006 op het gebied van weer, klimaat en seismologie .

Voor de buitenwereld minder ! zichtbaa r, maar voor het KNMI minstens zo spannend, was de reorganisatie, die in november zijn beslag kreeg. De organisatie is verder geperfectioneerd waardoor het wetenschappelijke en operationele deel van het KNMI nu een échte eenheid zijn geworden. Deze bundeling van krachten -wetenschap en dienstverlening- heeft ertoe geleid dat het KNMI de toekomst nog beter aankan.

Het verslag is net als vorig jaar geheel tweetalig; het is digitaal beschikbaar (zie onder Verder lezen) en in druk aan te vragen bij de Bibliotheek van het KNMI (zie Contact).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Geurts of Monique Somers, persvoorlichting KNMI, telefoon 06 53214364 of 030 2206317 of 030 2206386. E-mail: Persvoorlichting.