Bedrijf Riwal bouwt nog steeds aan illegale Israëlische muur

18.06.2007 / 16:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

Het Nederlandse kraanverhuurbedrijf Riwal bouwt nog steeds aan de illegale muur, die de Israëlische regering op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Dat is de uitkomst van onderzoek van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, dat in opdracht van United Civilians for Peace is uitgevoerd.

Op 13 juni jl. trof een medewerker van B'Tselem in Al-Khader, een Palestijns dorp bij Bethlehem, materieel van Riwal aan dat wordt ingezet bij de bouw van de muur. Diverse machines van Riwal waren betrokken bij voorbereidingen voor het plaatsen van de 7-9 meter hoge betonnen delen van de muur, vlakbij een Palestijnse school.

Dat Riwal al eerder betrokken was bij de bouw van de muur bleek op 3 juli 2006 in een uitzending van Netwerk. Daarin was te zien hoe een grote hijskraan van Riwal de muurdelen naast elkaar zette.

United Civilians for Peace (UCP) is onthutst dat het Nederlandse bedrijf nog steeds meebouwt aan de muur, nadat de directie eerder aan de minister van Buitenlandse Zaken had toegezegd geen materieel meer ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de muur.

Deze toezegging volgde op de publicatie door UCP van een rapport, waarin werd aangetoond dat de Israëlische vestiging van Riwal, die de bouwwerkzaamheden uitvoert, voor 100% eigendom is van het bedrijf Lima Holding te Spijkenisse.

Naar aanleiding van deze constatering drong minister Bot er bij Lima Holding op aan 'geheel geen materieel (meer) ter beschikking te stellen voor werkzaamheden aan de barrière.' In antwoord op kamervragen van Bert Koenders (PvdA) had minister Bot eerder al meegedeeld dat de Nederlandse regering van oordeel is 'dat de bouw van de barrière op Palestijns grondgebied in strijd is met het internationaal recht. De regering acht het dan ook ongewenst dat een Nederlands bedrijf, op wat voor wijze dan ook, zou bijdragen aan de bouw van deze barrière.'

Naar aanleiding van de constatering van B'Tselem dat Lima Holding/Riwal nog steeds betrokken is bij de bouw van de muur, roept UCP de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van der Hoeven (Economische Zaken) op een diepgaand onderzoek te starten naar de mate waarin en de wijze waarop Lima Holding/Riwal betrokken is bij illegaal beleid van de Israëlische regering, specifiek bij de bouw van de muur op Palestijns grondgebied.

Noot voor redactie,