Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 148

datum: 18 juni 2007

Galloway-kalfje geboren op Landgoed Schothorst

Op Landgoed Schothorst is op maandag 4 juni 2007 een stiertje geboren. Het draagt de naam Ivy en is een zogenaamde Galloway, een oud Schots runderras. Moederkoe Wendelyn en haar kalfje maken het goed. Belangstellenden kunnen dan ook vanaf nu een bezoek brengen aan het Landgoed om het kalfje te bewonderen. De Galloways staan de komende weken op 'de drie tuiten', een weiland gelegen tussen het fietspad en de sportvelden. Landgoed Schothorst is dagelijks te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Klimop

Omdat de Galloway een Schots runderras is, krijgen de kalveren die op het Landgoed worden geboren een Engelse naam. Voor stieren is dat de naam van een boom die te vinden is op of rond de weilanden en voor koekalveren de naam van een weidebloem. Het stiertje draagt de naam Ivy, de Engelse naam voor klimop.

Begrazing van de weilanden

Op Landgoed Schothorst grazen vijf Gollaway-runderen. Voor dit ras is gekozen omdat ze passen bij het Middeleeuws Erf. De dieren hebben veel overeenkomsten met de runderen uit de vroege Middeleeuwen. Bovendien kunnen de Galloways het hele jaar buiten staan en worden ze ingezet voor het begrazen van de weilanden.

De vier weilanden op het landgoed worden verschillend beheerd. Runderen en schapen begrazen afwisselend de weilanden. Hierdoor ontstaat er meer variatie in de kruidenvegetatie. Als de variatie groter is, komen er meer insecten op af omdat er altijd wel iets in bloei staat. Dit proces bevordert de biodiversiteit op het hele terrein.

Informatie: Katinka Regtien, communicatiemedewerker Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME), telefoonnummer:033 - 469 52 11 (maandag en dinsdagochtend), of 033- 469 57 40 (dinsdagmiddag, donderdag en vrijdag) email: K.Regtien@amersfoort.nl

Op de foto is het stiertje Ivy met moederkoe Wendelyn te zien. De foto is rechtenvrij en afkomstig uit het archief van het CNME.

---- --