Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over agenten op Poolse les

14 juni 2007

Antwoorden van minister Ter Horst op kamervragen van het lid Brinkman (PVV) over Poolse les voor politieagenten in Limburg. (Ingezonden 24 mei 2007)

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het artikel "Agent op Poolse les"?

Antwoord 1
Ja. Ik heb ook het artikel "Voor een Pool is elke agent corrupt" in het Algemeen Dagblad van 22 mei jl. gelezen.

Vraag 2
Kunt u de Kamer meedelen wat, gelet op de aanhouding van 2700 Poolse verdachten die vorig jaar kennelijk in Limburg zijn aangehouden, het verband is tussen (winkel)diefstal en het rijden onder invloed enerzijds en het kennelijke gemis van kennis van de Poolse cultuur bij de politie anderzijds?

Antwoord 2
Bij een aantal politiekorpsen worden initiatieven genomen om beter contact te krijgen met de Poolse gemeenschap in Nederland. Daarmee wordt beoogd het aantal overtredingen te verminderen.

Vraag 3
Deelt u de mening van onder andere de korpschef Hollands Midden, dat na de golf van Polen, mogelijk de Roemenen, Bulgaren en Oekraïners komen?

Antwoord 3
Ik kan me voorstellen dat, gezien het welvaartsverschil tussen Nederland en de door u genoemde landen, het aantal werknemers uit bepaalde landen toe kan nemen.

Vraag 4
Deelt u de mening dat ook voor toekomstige criminelen uit deze bevolkingsgroepen cursussen Roemeense, Bulgaarse en Oekraïense cultuur aan de politie gegeven moeten worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
De politiekorpsen bepalen op regionaal niveau zelf hoe op een zo goed mogelijke wijze antwoord kan worden gegeven op de huidige en eventuele toekomstige activiteiten van criminelen.

Vraag 5
Deelt u de mening dat deze cursussen direct gestopt moeten worden? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5
Nee. Dat beschouw ik als een verantwoordelijkheid van het desbetreffende politiekorps. (Zie antwoord op vraag 4)
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties