Gemeente Onderbanken


Eikenprocessierups

Sinds 1990 heeft men in Nederland te maken met de eikenprocessierups. Op veel eikenbomen in Zuid-Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli deze behaarde rupsen aantreffen. Eikenbomen met rupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten die zich kenmerken door dichte spinsels van vervellingshuidjes, uitwerpselen en brandharen. Ook zijn deze bomen vaak kaalgevreten, omdat de eikenprocessierupsen zich voeden met de bladeren van de eikenboom.

Bestrijding

Binnen de gemeente Onderbanken heeft de bestrijding van de eikenprocessierups in openbare locaties reeds in mei plaatsgevonden. Indien u op eigen terrein te maken krijgt met eikenbomen die besmet zijn met de eikenprocessierups bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. We adviseren u hiervan altijd melding te maken via de servicelijn van de gemeente Onderbanken, bereikbaar via telefoonnummer 045-5278748.

Gezondheidsklachten
De brandharen van de eikenprocessierups dringen gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen en kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken. U kunt last krijgen van:
o Jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid of een ontsteking van de huid; o Rode, dikke en/of ontstoken ogen;
o Een loopneus, een kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid;
o Duizeligheid, braken, koorts, een algeheel gevoel van malaise.

Wat te doen bij klachten
Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, dan is het belangrijk om te voorkomen dat ze zich verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband. Spoel de huid en ogen schoon met lauw water en was uw kleding op 60 °C. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Hebt u last van hevige jeuk, dan kan een zalf op basis van menthol helpen. Bij ernstige klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Problemen voorkomen
o Bedek hals, armen en benen als u een natuurgebied gaat bezoeken waar de eikenprocessierupsen voorkomen. Ga niet op de grond zitten en vermijdt direct contact met rupsen, brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes.
o Kinderen komen, als ze spelen en doordat ze dichter bij de grond komen eerder in aanraking met de brandharen van de eikenprocessierups. Wijs ze op de gevaren en maak ze duidelijk dat ze van de rupsen, nesten en spinsels af moeten blijven.
o Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten bevatten veel brandharen, die door de wind meegevoerd kunnen worden.

Vragen en/of meer informatie

Voor vragen over lichamelijke klachten die mogelijk zijn veroorzaakt door de eikenprocessierups, kunt u contact opnemen met de GGD via het landelijke nummer 076-528 22 38. Ook kunt u voor meer informatie over de eikenprocessierups terecht op de website
www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/dossiers/Eikenprocessierups.htm