Stichting Aids Fonds

Overheidssubsidie aan Hiv Vereniging Nederland wordt voortgezet

15-06-2007

De HVN heeft, naar aanleiding van media-aandacht, vragen van de minister gekregen over een aantal teksten en links op haar website. De vraag rees of de HVN de preventiedoelstelling nog wel onderschreef. Hierover zijn gesprekken gevoerd met het Fonds PGO en het RIVM.

De brief van de minister (externe link)

De brief geeft steun aan de doelstellingen van de HVN en deze zijn: De Hiv Vereniging Nederland (HVN) streeft naar een optimale kwaliteit van leven voor alle mensen met hiv in Nederland en voor hun directe betrokkenen. De HVN geeft informatie over én ondersteunt bij het maken van gezonde keuzes omtrent seksualiteit. Dit is inclusief preventie voor hiv en soa. De HVN wil te allen tijde iedereen op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid wijzen voor wat betreft de eigen gezondheid en die van de ander: Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar!!

In april heeft de Algemene Leden Vergadering van de HVN de preventiedoelstelling toegevoegd aan de statuten. Alle geledingen van de HVN (inclusief PozandProud en alle regio-afgevaardigden) hebben zich middels een Memorandum of Understanding op 9 juni j.l. nog eens expliciet achter deze doelstelling geschaard. Daarover is een brief gestuurd aan de minister op 13 juni j.l.

Misvattingen en verkeerde aantijgingen
De HVN is de laatste tijd herhaaldelijk van ernstige zaken beschuldigd. Daarnaast is vertrouwelijke informatie uit bestuursvergaderingen, interne brieven en e-mail en uit persoonlijke gesprekken met vrijwilligers publiekelijk gemaakt. De HVN vindt dit onbehoorlijk en beschadigend voor betrokkenen. Met het Fonds PGO en het RIVM zijn afspraken gemaakt hoe dit in de toekomst te voorkomen en hoe informatie, discussies en meningsvorming te kaderen binnen de doelstellingen van de HVN.

Al met al zijn de HVN, mensen met hiv en PozandProud op een onjuiste wijze over haar doelstellingen, activiteiten en intenties neergezet. Hierdoor is een vertekend beeld ontstaan van de werkelijkheid. Dit is schadelijk geweest voor homomannen met hiv en voor diverse - bij de HVN - betrokken personen en groepen.

Vervolgstappen
Met collega-organisaties in het professionele veld wordt nader gesproken over het optimaal ondersteunen van hiv-positieven bij het maken van gezonde keuzes.

- In het najaar publiceert de HVN een beleidsnota Seksuele gezondheid voor mensen met hiv en testen op hiv, na afstemming met het Fonds PGO en het RIVM.

- De HVN vecht stigmatisering van mensen met hiv aan, wordt een organisatie met meer diversiteit in haar geledingen en werkt nauw samen met groepen en organisaties om haar heen. Het Meerjarenbeleidplan 2007 2010 is daarbij leidraad.