Verbond van Verzekeraars

Globalisering is goed voor onze economie

"Nederland heeft altijd profijt gehad van een open wereldhandel, een liberale houding ten opzichte van nieuwkomers en de bereidheid zich aan te passen aan de markt. We moeten nadenken hoe we dat kunnen behouden en onze sociale zekerheid in deze snel veranderende wereld met behulp van marktwerking kunnen veiligstellen." Dat zei bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd Groep bij het congres changeoyouroperspectives, dat begin juni plaatsvond.

Tijdens het congres, dat onder leiding stond van oud-staatssecretaris en huidig hoogleraar Rick van der Ploeg, discussieerden nationale en internationale zwaargewichten over de vraagstukken die globalisering met zich meebrengt. Een van die kopstukken was Thomas Friedman, schrijver van het boek 'The world is flat' en drievoudig Pulitzer-prijswinnaar. Hij benadrukte dat 'whatever can be done, will be done. The only question is will it be done by you or to you'. Oftewel: "Wacht niet met het uitvoeren van een idee, reken maar dat een minuut later iemand in Bangalore hetzelfde idee heeft én uitvoert."

Globalisering
Uit onderzoek van SEO Economisch onderzoek blijkt dat de globalisering goed is voor de Nederlandse economie, maar vraagt om een toenemende flexibiliteit. Zowel van de werknemer als van de overheid. Ook staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) gaf aan dat globalisering essentieel is voor onze economie en Nederland daarom globalisering moet omarmen. Toch snapte hij best dat veel mensen bang zijn voor veranderingen. "Het is aan de overheid om de kansen van globalisering te tonen, maar die kan dat niet alleen. We moeten samenwerken met het bedrijfsleven om de angst weg te nemen." SEO-directeur Jules Theeuwes wist te vertellen dat niet zomaar iedereen zal profiteren van positieve effecten van de globalisering. "Vooral werknemers die een baan hebben in de IT-sector, het bank- en verzekeringswezen en andere internationaal gerichte industrieën hebben een grotere kans de gevolgen te voelen. Zij raken hun baan eerder kwijt en vinden minder snel een nieuwe." Om die gevolgen op te vangen, is het volgens Theeuwes noodzaak in te zetten op scholing en de mogelijkheden om van baan te veranderen te vereenvoudigen, bijvoorbeeld door versoepeling van het ontslagrecht.

Versoepeling ontslagrecht
Ook de Zweedse politicoloog en marktideoloog Johnny Munkhammar meent dat het ontslagrecht aan versoepeling toe is. Hij benadrukte dat driekwart van de overheidsgelden opgaat aan het rondpompen van geld waarvan mensen beter zelf kunnen beslissen hoe ze het besteden. "Privatiseren, privatiseren en nog eens privatiseren. Dat rondpompen is pure verspilling. Het recept voor behoud van welvaart en voorspoed ligt verscholen in het vrijgeven van de pensioengerechtigde leeftijd, het creëren van omscholingsmogelijkheden en het flexibeler omgaan met ontslagrecht en pensioenoverdracht." Jeroen Tas, topman van een van de grootste bedrijven op het gebied van outsourcing ter wereld, pleitte op zijn beurt voor een versoepeling van de immigratieregels in ons land voor het werven van talent. "Gooi het open! Laat iemand uit China hier komen proeven wat wij te bieden hebben en zorg dat het ook andersom gebeurt. Versoepel de regels. Het is in Nederland nu te ingewikkeld om iemand vanuit het buitenland in te huren." Het congres, dat volgens Delta Lloyd Groep past in de 'Toekomst Verzekerd'-strategie van het concern, maakte deel uit van de duurzaamheidsweek Amsterdam. Meer informatie op www.duurzaam-amsterdam.nl.

Verzekerd!, juni 2007