VSNU

Universiteiten blij met aandacht kabinet voor uitval in het hoger onderwijs

De universiteiten zijn verheugd over de aandacht in het beleidsplan van het kabinet voor de uitval in het hoger onderwijs. In het regeerakkoord was nog geen plek voor dit probleem ingeruimd. "Wij hebben dit probleem de afgelopen 100 dagen dus niet voor niks onder de aandacht van de miniser gebracht ", aldus VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda. "Hiermee laat het kabinet zien dat het naar het veld heeft geluisterd. "

Of het kabinet ook in financiële zin aan de wensen van de universiteiten tegemoet komt, blijft nog even afwachten. De universiteiten zien met spanning de strategische agenda voor het hoger onderwijs gemoet. In het beleidsplan wordt aangekondigd dat deze in september zal verschijnen. "De financiële toelichting in het beleidsplan is nog te summier om op te reageren. We hopen dat de grote aandacht voor hoger onderwijs en onderzoek zich ook in cijfers vertaalt", aldus Noorda.

De universiteiten stemmen hiernaast in met het beleidsvoornemen om de internationale reputatie van Nederlandse wetenschappelijke instellingen te vergroten. Ook bij de universiteiten staat de internationale positionering hoog op de agenda. Of de plannen van het kabinet goed aansluiten op het beleid dat de universiteiten zelf in gang hebben gezet, is nog niet duidelijk. Ook hiervoor is het wachten op de strategische agenda die in september verschijnt.

Ten slotte zijn de universiteiten blij met de aandacht voor excellente onderzoekers en promovendi. De universiteiten vragen al geruime tijd aandacht voor de positie van de jonge onderzoeker, waaronder de promovendus. Jonge wetenschappers zijn de kweekvijver voor de toekomst. "Het moet echt aantrekkelijker worden de wetenschap in te gaan" zegt Noorda. "Wij zijn heel benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen.'