Wageningen Universiteit

20 jun 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, Gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.H.C. Van Bruggen (Biologische bedrijfssystemen)

Co-Promotor: Dr.ir. C. Zijlstra (PRI)

Salmonella in associatie met sla

Salmonella is één van de meest bekende ziekteverwekkende bacteriën. Gedurende de laatste decennia heeft er een toename van ziekte-uitbraken plaatsgevonden geassocieerd met de consumptie van besmette verse groenten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze toename. Vooral het gebruik van mest bij de productie van groenten zoals sla kan het risico van besmetting van verse groenten vergroten.
Dit onderzoek heeft zich gericht op de ontwikkeling van methoden voor kwanitatieve detectie van Salmonella enterica met hoge gevoeligheid en nauwkeurigheid, toepasbaar in routinematige diagnose van deze ziektekiemen in de voedsel-productieketen. Hiermee kan de analysetijd voor het testen van voedingsproducten worden gereduceerd tot twee dagen ten opzichte van vijf dagen die nodig zijn voor de standaard procedures.
De fysiologische en moleculaire interacties tussen Salmonella serovars en slarassen zijn ook onderzocht. Salmonella kon zich actief verplaatsen naar de wortels van de slaplant en deze vervolgens koloniseren. Het verdedigings-mechanisme van sla werd geactiveerd tijdens kolonisatie. Kolonisatie leidde echter niet tot zichtbare verschillen tussen gezonde en besmette planten op grond. Salmonella kon slaplanten zowel epifytisch (op de plant) als endofytisch (in de plant) koloniseren. Inwendige kolonisatie zou het risico op ziekte kunnen vergroten doordat de bacterie zich zou kunnen verspreiden wanneer besmette sla wordt gesneden en vers verpakt.

Titel proefschrift: "Quantitative detection of salmonella enterica and the specific interaction wsith Lactuca sativa"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie