Drie acteurs, een poldermeisje en een smartlappenkoor


04.06.2007 / 16:53 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bontehond

Bontehond

BonteHond op locatie in Oud-Kraggenburg (noordoostpolder) Drie acteurs, een poldermeisje en een smartlappenkoor

BonteHond, het theater- en productiehuis in Almere / Flevoland, presenteert van 20 tot en met 24 juni een voorstelling op locatie: 'Zee van Gras'. Een familievoorstelling vanaf zeven jaar, gespeeld tijdens het theaterevenement Passie in de Polder. Theatermaker Lieke Benders is door productiehuis BonteHond uitgenodigd te werken op de historische locatie Oud-Kraggenburg (Noordoostpolder) samen drie acteurs, een poldermeisje en een smartlappenkoor.
Op een eiland in het weiland woont een meisje. Haar vader is er koning en minister-president. Haar moeder kan de langste appelschillen schillen. en haar broer weet gelukkig altijd alles beter. Maar hoe weet je zeker dat de aarde rond is? En dat hier vroeger de zee was? Turend over een zee van gras neemt ze een besluit... In 'Zee van gras' kijkt het publiek door de ogen van een meisje, naar de wereld die zij ziet. Een verhaal met een vader die het te druk heeft met belangrijke dingen. Zo druk, dat niemand de kans krijgt te vragen wat er dan precies zo belangrijk is. Een moeder die prachtige treurige liederen zingt, waar het meisje graag met haar hoofd op moeders schoot naar ligt te luisteren. En een oudste broer die zoveel weet, meer dan het meisje ooit denkt te kunnen onthouden.

Lieke Benders (1980, Sittard) studeerde in 2003 af als Theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. In een korte tijd maakte ze een aantal onderscheidende voorstellingen, zoals Perfecto Mundo (2004) bij Het Huis van Bourgondië, Hangplek voor een prinses (i.o.v. Het Laagland, 2004), Orante (bij Het Huis van Bourgondië) op het Festival Cement 2005 en Hellobye (bij Het Huis van Bourgondië) op Oerol en Cultura Nova 2006. In 2005 regisseerde ze project voor Grasduinen I van theater- en productiehuis BonteHond in het stadshart van Almere.
De voorstellingen van Lieke Benders zijn beeldend van karakter en vaak licht humoristisch van toon. Terugkerend thema is de strijd van het individu tegen de verwachtingspatronen van zichzelf en de maatschappij om zich heen. Ze geeft op authentieke wijze invulling aan haar locatievoorstellingen waarbij ze zich in grote mate laat inspireren door de locatie die ze gebruikt. 'Het is niet een kwestie van aanpassen aan de omgeving maar de omgeving wordt dwingend uitgangspunt'.
De Volkskrant over Hellobye op Oerol: 'Benders toverde bunkers om tot huiselijke konijnenholen en orkestreerde vogelgefluit op de vierkante milimeter... ...verbluffende versmelting van cultuur en natuur'.

Over Theater- & productiehuis BonteHond
In 2005 is BonteHond van start gegaan onder leiding van regisseur/artistiek leider Noël Fischer en artistiek producent Joop Kuyvenhoven. Vanuit Almere realiseert BonteHond jeugdvoorstellingen voor theater en locatie, gemaakt door ervaren regisseurs en nieuwe theatermakers.
Zo trok in 2006 een stoet Roodkapjes door het stadscentrum bij de productie Wat heb je grote ogen, dobberde er een grote rode bol op het Weerwater bij Dreef, en gingen vele Almeerse kinderen verkleed als volwassenen naar de voorstelling Alleen voor grote mensen in De Metropole. Vanaf maart 2007 reisde BonteHond langs theaters door heel Nederland met Groener Gras, een beeldende, fysieke voorstelling over het wel en wee van een voetbalteam. Momenteel kunnen bezoekers van Schouwburg Almere een kijkje nemen in het recenste project van BonteHond: HOME / het gebreide huis, dat voortkwam uit een unieke samenwerking tussen BonteHond en senioren-woonzorgcentrum De Kiekendief uit Almere.

BonteHond staat voor theater met een uitgesproken beeldende, fysieke stijl waarin humor, eigenzinnigheid en engagement samenkomen.
Voor informatie en toelichting: BonteHond, Olstgracht 97, 1315 BJ Almere, tel:
036-5336311, www.bontehond.net.

Informatie over de voorstelling
Concept en regie: Lieke Benders.
Tekst: Jibbe Willems.
Spel: Joris Erwich, Jibbe Willems, Eva Zwart. Het poldermeisje wordt afwisselend gespeeld door: Marieke de Boer, Britt Clerx of Vera de Graaff.

Locatievoorstelling op Oud Kraggenburg (Noordoostpolder) woensdag 20 juni: 14.00 uur try-out
Donderdag 21 juni: schoolvoorstellingen
Vrijdag 22 juni: schoolvoorstelling en 17.00 première
Zaterdag 23 juni: 14.00 en 17.00 uur
Zondag 24 juni: 14.00 en 17.00 uur
Waar? Oud-Kraggenburg, Zwartemeerweg 23, 8317 PA Kraggenburg.


Noot voor de redactie,