Congres Gemeentelijk Klimaatbeleid

11.06.2007 / 13:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Persuitnodiging

Congres Gemeentelijk Klimaatbeleid

Het klimaat staat sinds vorig jaar stevig op de politieke en maatschappelijke agenda. Het kabinet heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen geformuleerd om te komen tot een schoner en zuiniger Nederland. Uit een enquête van de VNG blijkt dat tachtig procent van de burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers, gemeentesecretarissen en overige ambtenaren vindt dat gemeenten zich moeten inzetten voor het klimaatbeleid. En maar liefst negentig procent vindt dat gestreefd moet worden naar klimaatneutrale gemeenten. Dit en meer komt aan de orde bij het Congres Gemeentelijk Klimaatbeleid op woensdag 20 juni aanstaande in Den Haag. Gemeenten zijn een cruciale partner voor het bijdragen aan de ambities van het kabinet om de onheilspellende gevolgen van de klimaatsverandering tegen te gaan.

Met het Congres Gemeentelijk Klimaatbeleid 2007 wordt een flinke stap gezet naar klimaatbewuste gemeenten. De bijeenkomst wordt geopend door de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, burgemeester Deetman. Hij gaat in op de meest effectieve maatregelen waarmee gemeenten kunnen inspelen op een veranderend klimaat. Minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer praat over het kabinetsbeleid, de rol van gemeenten en de wijze waarop het ministerie gemeenten ondersteunt.

Drie gemeenten die voorop lopen op het gebied van klimaatbeleid ontvangen de European Energy Award. De maatregelen die zij en andere gemeenten hebben getroffen staan vermeld in het voorbeeldenboek dat de VNG heeft samengesteld. Alle bezoekers van het congres ontvangen dit boek.

Onder leiding van Paul Rosenmöller discussiëren de heer Lamers, burgemeester van Houten en voorzitter van de VNG commissie Milieu en Mobiliteit, mevrouw Hafkamp, voorzitter van het Klimaatverbond Nederland en de voorzitter van de VROM raad, de heer Meydam, over de mogelijkheden voor een effectief gemeentelijk klimaatbeleid. Vragen die aan de orde komen: Wat kunnen gemeenten doen om de klimaatverandering te beperken? En hoe kunnen gemeenten inspelen op de onvermijdbare klimaatverandering?

Daarnaast is er een aantal workshops georganiseerd over bijvoorbeeld:
- Hoe realiseer ik een klimaatneutrale gemeente?

- Hoe begin ik met een gemeentelijk klimaatbeleid?

- Hoe betrek ik bedrijven, woningcorporaties, kennisinstituten en burgers bij mijn klimaatbeleid?

Het congres vindt plaats op 20 juni tussen 10.00 uur en 17.00 uur in het World Forum Convention Center, Churchillplein 10 te Den Haag. U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

Den Haag, 11 juni 2007