Kunstenaars presenteren varkensspeeltjes in comfortabele stal

13.06.2007 / 12:04 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Dierenbescherming

Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

Kunstenaars presenteren varkensspeeltjes in comfortabele proefstal Raalte

Hoe kun je het welzijn van varkens in een stal verbeteren? Land- en tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland) en de Dierenbescherming vroegen in samenwerking met de Universiteit van Wageningen kunstenaars en vormgevers om een innovatievoorziening te ontwikkelen waardoor varkens op een natuurlijke manier kunnen wroeten. Op 20 juni is de presentatie aan de opdrachtgever en de pers van vijf ontwerpen waaronder de 'Piggy Wiggy' een 'Varkenstoverbal' en een 'Wroezelwand'.

Locatie
De perspresentatie is in het Praktijkcentrum voor duurzame en biologische varkenshouderij in Raalte. Hier staat een proefstal, geheel ingericht volgens het ComfortClass principe. Deze stal is in april 2006 door toenmalig Minister Veerman (LNV) geopend. Adres: Proefstal Praktijkcentrum Varkenshouderij, Drosteweg 8, 8101 NB Raalte, Tel. (0572) 352 174.

Programma

16.00 uur Ontvangst pers

16.15 uur Start bijeenkomst

16.20 uur Introductie door Niels Dorland (Voorlichter Dierenbescherming)

16.25 uur Informatie over het project door Annechien ten Have (LTO) / Bert van den Berg (Dierenbescherming)

16.30 uur Korte presentatie door de kunstenaars
- Irma Horstman (Piggy Toys)

- Eva Meijer (Varkenstoverbal)

- Barbara Vos (Piggy Wiggy)

- Andrew March (Pig Roulette)

- Sharon Geschiere (Wroezelwand)

16.45 uur Vervolg van het project door Annechien ten Have/ Bert van den Berg

16.50 uur Vragen pers

17.00-17.15 uur Afsluiting

De opdrachtgever verwacht dat dwangmatig gedrag door het bieden van afleiding aan de varkens wordt voorkomen De voorstellen van de kunstenaars zijn gevarieerd. Zo ontwierp Barbara Vos de 'Piggy Wiggy', een wip waarover varkens kunnen lopen en waarmee ze kunnen spelen. De wip bevat eten dat varkens kunnen bemachtigen. De varkenstoverbal is een ontwerp van Eva Meijer. Varkens houden van slopen en kunnen zich uitleven op de toverbal. Door het slopen worden de verschillende materiaallagen van de bal zichtbaar. Het voedsel dat tussen de materialen verborgen zit, stimuleert varkens om te slopen. Sharon Geschiere bedacht een 'Wroezelwand', bestaande uit elementen die de tastzin van varkens prikkelen.

Doel van de opdrachtgever
LTO Nederland en de Dierenbescherming zijn, in nauwe samenwerking met de Universiteit van Wageningen, opdrachtgever van dit project. Met een voorziening die het wroet- en/of speelgedrag van varkens in een stalsituatie verbetert, willen zij het welzijn van varkens optimaliseren. De opdrachtgever verwacht dat dwangmatig gedrag door het bieden van afleiding verminderd of voorkomen wordt. Kunstenaars en vormgevers kunnen verder kijken dan de bestaande middelen en komen tot voorstellen die echt vernieuwend en anders zijn.

Eisen aan het ontwerp
De opdrachtgever stelde aan een nieuw 'wroetproduct' wel wat eisen. Zo moest het interessant zijn voor varkens, weinig arbeidsintensief voor varkenshouders en geschikt voor meerdere varkens. Tien kunstenaars maakten een voorstel dat aan deze eisen voldeed. Vijf daarvan zijn geselecteerd om van hun voorstel een prototype te ontwikkelen dat in varkensstallen getest wordt. Op 20 juni presenteren de kunstenaars en vormgevers hun definitieve ontwerp aan de opdrachtgever.

Verdere informatie
Kunstenaars&CO en Kunst en Cultuur Noord Holland zijn betrokken bij het werven, selecteren en begeleiden van kunstenaars. Voor meer informatie over de overige samenwerkingsprojecten tussen kunstenaars, vormgevers en ondernemers zie www.cbknh.nl/createdinnoordholland.

Meer informatie
Informatie over de ontwerpen en voor aanmelding voor de persbijeenkomst op 20 juni: Kunst en Cultuur Noord-Holland, Mascha Dammers (023) 531 91 39 / maschadammers@kcnh.nl

Informatie over de kunstenaars:
Kunstenaars&CO Ernst Houdkamp (06)19 21 07 70 / ehoudkamp@kunstenaarsenco.nl

Informatie over het project:
LTO Nederland persvoorlichter Jack Luiten (0570) 66 28 10 / jluiten@ltonoord.nl / Dierenbescherming persvoorlichter Niels Dorland (06) 55 75 45 10 / niels.dorland@dierenbescherming.nl