Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vereniging van Fiscale Mediators (VFM) bemiddelt bij conflicten met de Belastingdienst

AMSTERDAM, 13 juni 2007 - In samenwerking met een drietal fiscale belangenorganisaties is onlangs de Vereniging van Fiscale Mediators (VFM) opgericht. De VFM is een initiatief van onder andere de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB) en het College van Belastingadviseurs (CB), met ondersteuning van de Nederlandse Vereniging van Advocaten-Belastingkundigen (NVAB).

De VFM wil dat 'mediation' (bemiddeling) bij fiscale geschillen met de Belastingdienst vaker wordt toegepast. De vereniging treedt op voor zowel bedrijven als particulieren die in conflict zijn geraakt met de Belastingdienst, maar niet (meteen) naar de rechter willen stappen. Mediation is een methode van conflictoplossing die sterk in opmars is en waarmee in de Verenigde Staten, ook op fiscaal gebied, veel positieve ervaringen zijn opgedaan.

"Het belangrijkste argument om voor mediation te kiezen, is dat conflicterende partijen na een succesvolle bemiddeling weer met elkaar verder kunnen", zegt Jurgen Kuiper, voorzitter van de VFM. "Bij mediation vormen de belangen van partijen, zoals de wensen, zorgen en behoeften die zich achter de juridische standpunten verschuilen, het uitgangspunt om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Partijen onderhandelen en beslissen zelf over de oplossing onder begeleiding van de mediator. Het is bovendien aanzienlijk goedkoper en minder tijdrovend dan een gerechtelijke procedure", aldus Kuiper.

In 2003 was er een pilot van de Belastingdienst om mediation in te zetten in geschillen die een particulier of een bedrijf heeft met de Belastingdienst. Naar aanleiding van de positieve uitkomsten van deze pilot heeft het ministerie van Financiën in 2005 besloten mediation te gaan inzetten als een mogelijkheid om conflicten tussen de Belastingdienst en een belastingplichtige op te lossen. Naar aanleiding daarvan is de Belastingdienst met eigen mediators, werkzaam bij de Belastingdienst, aan de slag gegaan om te bemiddelen in fiscale geschillen. De Vereniging van Fiscale Mediators speelt hierop in. Met de oprichting van de VFM hebben professionele fiscale adviseurs zich verenigd om met mediation te kunnen bemiddelen in conflicten met de Belastingdienst.

Het bestuur van de VFM bestaat uit: Jurgen Kuiper (Loyens & Loeff), Giulio Giunta d'Albani (Giunta d'Albani, Fiscaal-Juridisch Advies en Mediation), Peter van den Berg (directeur College van Belastingadviseurs), Roelof Vos (Deloitte) en Arnaud Booij (Höcker Advocaten).

De eerste ledenvergadering vindt woensdag 20 juni plaats in Amsterdam.