Stichting Vluchteling start campage 'vergeten' vluchtelingen

18.06.2007 / 16:14 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting vluchteling

Stichting vluchteling

Persbericht

Den Haag, maandag 18 juni 2007

Stichting Vluchteling start campagne 'vergeten' vluchtelingen

Op Wereldvluchtelingendag, woensdag 20 juni as. start Stichting Vluchteling een campagne voor de 'vergeten' vluchtelingen van deze wereld. Naar schatting leven wereldwijd 20 miljoen vluchtelingen in gebieden waar bijna niemand naar omkijkt. Met radiospots, billboards, advertenties en een DM-aktie vraagt Stichting Vluchteling aandacht voor de kwetsbare positie en moeilijke levensomstandigheden waarin deze grote groep 'vergeten vluchtelingen' zich bevind.

Wereldwijd zijn er 33 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking. Vluchtelingen uit Soedan, Darfur, Irak en Congo staan redelijk vaak in het nieuws. Maar er zijn echter ook miljoenen mensen op de vlucht in o.a. Colombia, Birma, Bhutan, Nepal en Georgië. Daar horen we zelden iets over.
Zoals de Birmezen. Zij zijn op de vlucht geslagen voor het eigen leger dat hun dorpen binnenvalt, hun oogst vernietigt en hen systematisch onderdrukt. Meer dan een miljoen mensen raakte ontheemd en leeft een onveilig bestaan in eigen land. In Thailand bevinden zich 1 à 1,5 miljoen Birmezen, waarvan maar een fractie door de Thaise overheid als vluchteling wordt erkend. Honderdduizenden zijn ondergebracht in negen kampen aan de Thais/Birmese grens. Regelmatig worden vluchtelingen aan de grens geweigerd, ze moeten terug naar een onzekere situatie in Birma.

Ook rond Nepal blijft het stil. Daar zijn door gevechten tussen Maoïsten en het leger in 1996 tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend mensen ontheemd geraakt. Daarnaast leven ook meer dan honderdduizend Bhutanese vluchtelingen in Nepal. Zij behoren tot de etnische Nepalese minderheid in Bhutan en worden in eigen land onderdrukt door de overheid. In Georgië leven 250.000 ontheemden, op de vlucht gejaagd door de afscheidingsbewegingen uit de deelgebieden. En dit zijn maar een paar voorbeelden. Miljoenen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Stichting Vluchteling is er voor alle vluchtelingen.

Ieder jaar op 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Meer dan honderd landen nemen deel. Deze dag werd in het jaar 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip te vragen voor vluchtelingen. Op wereldvluchtelingendag gaat een campagne van Stichting Vluchteling van start om aandacht te vragen voor deze vergeten mensen.

Stichting Vluchteling steunt vluchtelingen en ontheemden in nagenoeg alle conflictgebieden in de wereld en komt op voor hun belangen.

Voor meer informatie over de campagne kunt u contact opnemen met persvoorlichter Wim Brouwer: 070-346 89 46 of 06-27 389 819. Voor meer informatie over Stichting Vluchteling u terecht op www.vluchteling.org