Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Werkstuk over GroenLinks wint prijs
Femke Halsema in hogere sferen bij uitreiking

Dit jaar is er voor het eerst een wedstrijd uitgeschreven voor het beste profielwerkstuk maatschappijleer. Winnares is de 17-jarige Ymke Kleissen, die zojuist haar VWO-diploma heeft gehaald aan de VAVO afdeling aan het ROC Twente te Enschede. In haar profielwerkstuk 'De hoge hoed van Halsema' heeft Ymke onderzoek gedaan naar de vermeende liberale draai die GroenLinks heeft gemaakt onder leiding van Femke Halsema. Haar conclusie luidt dat er helemaal geen sprake is van een koerswijziging, maar dat Femke Halsema als partijleidster wel andere accenten legt, die gezien de geschiedenis van de partij goed te verdedigen zijn.

De Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) organiseerde voor de eerste maal in samenwerking met de opleidingen Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Tilburg (UvT) een wedstrijd voor het beste profielwerkstuk maatschappijleer. Het vak maatschappijleer verandert in de nieuwe Tweede Fase in het verplichte vak maatschappijleer, dat meer gericht is op burgerschapsvorming en het keuzeprofielvak maatschappijwetenschappen, waarin elementen uit de sociologie en politicologie samenkomen. Met het oog op deze veranderingen - maatschappijwetenschappen als profielvak - werd de wedstrijd voor het beste profielwerkstuk maatschappijleer dit jaar uitgeschreven.

De jury, bestaande uit sociologen verbonden aan beide genoemde universiteiten en docent maatschappijleer - en NVLM voorzitter - Arthur Pormes, heeft uit de inzendingen het uiteindelijke winnende profielwerkstuk gekozen. De prijs die Ymke Kleissen wint bestaat uit het boek 'De aarde vanuit de hemel', een digitale fotocamera én een luchtballonvaart om zelf onze samenleving eens vanuit de lucht te kunnen bekijken. Tijdens deze luchtballonvaart wordt Ymke vergezeld door Femke Halsema zelf. Zij kunnen tijdens dit 'luchtige' gesprek van gedachten wisselen over het winnende profielwerkstuk maatschappijleer, maar natuurlijk ook over tal van andere zaken en niet in de laatste plaats over de te overwinnen hoogtevrees waar beide dames mee blijken te kampen. Het mandje van de luchtballon zal ook bevolkt worden door een team van NOS Headlines, die van deze prachtige ballonvaart een reportage plaatsen op hun website.

De prijsuitreiking is op woensdag 20 juni om 19.30 uur in balloncafé Dutchbar aan De Genestetlaan 7 te Amersfoort. Aansluitend, om 20.30 uur, vindt de ballonvaart plaats met Ymke Kleissen en Femke Halsema.