Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jonge generatie aan de leiding bij het Nederlands Kampioenschap
Bij het ingaan van de eerste rustdag gaat de jonge generatie aan de leiding in het Nederlands Kampioenschap. Erwin l'Ami behield de eerste plaats door zich eerst aan de druk van Willy Hendriks te ontworstelen en zijn tegenstander vervolgens in de tijdnoodfase mat te zetten. Daniel Stellwagen klom op naar de tweede plaats na een vlotte overwinning op Jan Smeets.
Titelverdediger Sergei Tiviakov is na zijn vierde achtereenvolgende remise al flink op achterstand gezet en ook met Ivan Sokolov gaat het moeizaam. Hij speelde in de vierde ronde remise tegen Friso Nijboer, na voortdurend minder te hebben gestaan.
In het vrouwentoernooi behaalde Zhaoqin Peng een belangrijke overwinning op de belangrijkste concurrrent Bianca Muhren. Ze bracht haar score op 2 uit 2.
Het Nederlands Kampioenschap voor 90+ werd net als vorig jaar gewonnen door Dirk Appel. Andries de Koning eindigde als tweede.

Het toernooi gaat na een rustdag op woensdag 20 juni verder op donderdag 21 juni. Wel gaat op 20 juni het HSG Open van start.