Politie Limburg-Noord

Burgemeesters kiezen voor meer regionale aanpak

Datum: 20-06-2007
Tijd bericht: 10:41
Plaats: Noord- en Midden-Limburg
De burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg streven naar een meer regionale aanpak van problemen op het gebied van veiligheid. Speerpunten zijn in dit verband wijkgericht werken en jeugd. Op dat laatste terrein zijn de burgemeesters voornemens om ieder persoonlijk een probleemjongere in hun eigen gemeente te adopteren.

De burgemeesters streven ernaar om in het Veiligheidsbestuur van de regio een kadernota integraal veiligheidsbeleid vast te stellen, waarbinnen elke gemeente en belangrijke ketenpartners haar eigen beleid vormgeeft. De burgemeesters willen ook uit hun midden een portefeuillehouder Jeugd aanwijzen.

Als het gaat om de wijkgerichte aanpak is de ambitie uitgesproken om te streven naar gemiddeld één wijkagent per 5000 inwoners, die 80% van de tijd voor die wijk beschikbaar is, mits de gemeente zorgt voor gelijkwaardige partner in de wijk met mandaat. Het Openbaar Ministerie verankert de wijkgerichte aanpak in haar beleid en wijst daar een Officier van Justitie voor aan.

De burgemeesters besloten dit tijdens een conferentie met de Politie Limburg-Noord en het Openbaar Ministerie Roermond, die vorige week donderdag en vrijdag plaatsvond in Ootmarsum. Deze conferentie stond in het teken van de ontwikkeling van lokaal veiligheidsbeleid van gemeenten, waarin politie en justitie belangrijke partners zijn.

Burgemeesters 'adopteren' jongere

Burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg zijn voornemens om ieder persoonlijk een probleemjongere in de eigen gemeente te 'adopteren'. Door deze persoonlijke betrokkenheid en bemoeienis willen ze een aanjager en regisseur kunnen zijn om jongeren die dreigen te ontsporen een reële kans te geven.

Door de persoonlijke 'adoptie' van een afglijdende jongere hopen de burgemeesters meer zicht te krijgen op hoe de hulpverlenende instanties, maar ook de school, het jeugdwerk, de sportvereniging, ouders en anderen in deze situaties kunnen helpen. De persoonlijke bemoeienis van de burgemeester kan net dat duwtje in de rug zijn om iets meer te doen om dit soort jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Uiteindelijk moet de 'adoptie' leiden tot meer inzicht in hoe de gemeente meer structureel de regie kan pakken in het voorkomen van maatschappelijke drop-outs.

Tijdens deze conferentie werd duidelijk dat in elke gemeente wel jongeren zijn die hard op weg zijn het verkeerde pad op te gaan, maar die door preventieve actie en begeleiding mogelijk nog een kans kunnen krijgen, voordat ze met politie en justitie in aanraking hoeven te komen.

Het gaat om jongeren tussen de 15 en 25 jaar, die niet of nauwelijks naar school gaan, geen werk hebben, veel drinken of (gok)verslaafd zijn, rondhangen en overlast veroorzaken, zonder een duidelijk perspectief op verbetering. Vroeg of laat, is de verwachting, komen deze jongeren met politie en justitie in aanraking en zal met een strafblad de neergaande spiraal nog moeilijker doorbroken kunnen worden.

Als jongeren met justitie in aanraking komen, dan heeft het Openbaar Ministerie een leidende rol, maar zowel in preventie als in de nazorg ontbreekt vaak een regisseur. De burgemeesters kwamen tot de conclusie dat ze meer regie willen hebben om ontsporingen te voorkomen. Er is vaak een persoonsgerichte aanpak nodig, waarin niet alleen repressie, maar juist preventie en ook nazorg een plaats krijgen.