Persberichten stad Utrecht, 10.45 uur

Utrecht, 20-06-2007

Alcomobilist heeft ook harddrugs

UTRECHT Omdat hij gebruik maakte van de diensten van een prostituee buiten de daarvoor aangewezen zone, liep een 26-jarige man uit Hilversum tegen de lamp voor rijden onder invloed en het bezit van harddrugs.

Woensdagmorgen omstreeks 02.40 spraken surveillerende agenten de automobilist op de Balijelaan aan over zijn aanwezigheid buiten de zone. Ze roken een alcohollucht en lieten de man blazen. Hij had te veel op en werd aangehouden. De ademanalyse op het politiebureau wees vervolgens uit dat hij 665 ug/l in zijn lichaam had. Tijdens zijn fouilleringen vonden de agenten bovendien circa 50 pillen (vermoedelijk XTC) en vijf wikkels poeder (vermoedelijk cocaïne). Het rijbewijs van de man is ingevorderd, de drugs zijn in beslag genomen en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Autokrakers aangehouden

UTRECHT De politie heeft op aanwijzing van getuigen in de nacht van dinsdag op woensdag twee verdachten van autokraak aangehouden. De mannen uit Utrecht, van 21 en 30 jaar oud, werden omstreeks 01.15 uur op het Beethovenplein betrapt toen ze in een auto aan het inbreken waren. Agenten troffen de mannen, die zich niet konden identificeren, nog in de omgeving aan. Naast de geparkeerde auto lag gereedschap en een handschoen. De mannen zijn ingesloten. De zaak is in onderzoek.

Autokraker aangehouden

UTRECHT Op de La Traviatadreef heeft de politie woensdagmorgen 20 juni een verdachte van inbraak in een auto aangehouden. Een tweede verdachte wist te ontkomen. Omstreeks 01.15 zag een getuige dat twee mannen erg veel belangstelling hadden voor op de Rubicondreef geparkeerde autos. Toen de getuige zag dat zijn auto aan de beurt was, sprak hij de verdachten aan, waarop die de benen namen. Een zoektocht in de omgeving leverde één verdachte op, een 19-jarige man uit De Meern, die via een dak van een schuurtje wilde wegvluchten. Hij had een schroevendraaier op zak en is aangehouden. De man is veelpleger en is in verzekering gesteld.

Beroving

UTRECHT Op de Leuvenlaan is een 26-jarige vrouw uit Utrecht beroofd van haar tas. De vrouw fietste dinsdagavond 19 juni omstreeks 23.25 uur over de Leuvenlaan en voelde plotseling iemand aan haar tas, die ze aan haar lichaam droeg, trekken. De vrouw viel op de grond en zag een brom- of snorfiets wegrijden in de richting van de Archimedeslaan. Ze kreeg hulp van een omstander en deed vervolgens aangifte. De zaak is in onderzoek.

Winkeldievegge

UTRECHT Een 13-jarig meisje uit Utrecht is dinsdag aangehouden voor het plegen van een winkeldiefstal. Omstreeks 14.05 uur hoorde personeel van een winkel aan het Hammarskjoldhof een alarmpoortje afgaan. Het meisje werd tegengehouden en bleek schoenen te hebben gestolen. Agenten namen het meisje mee. Ze heeft een winkelontzegging gekregen, haar moeder is in kennis gesteld en ze wordt besproken met de hulpverlening.

Bestuurder onder invloed

DE MEERN - De politie heeft dinsdagavond een man aangehouden omdat hij onder invloed op zijn motorfiets zat.

Agenten zagen omstreeks 18.30 uur een motorfiets over de Europaweg rijden. Omstanders waren bezig de bestuurder tot stoppen te dwingen, maar deze reed steeds door. De agenten sommeerden de 58-jarige motorbestuurder te stoppen. na een eerste blaastest bleek dat hij te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 750 ug/l uit. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Snelheidscontrole

UTRECHT Op de Gansstraat heeft de politie dinsdagmiddag een snelheidscontrole uitgevoerd. Tussen 14.00 en 16.00 uur werden 652 voertuigen gecontroleerd. Voor 34 bestuurders schreef de politie een bekeuring uit voor te hard rijden. de hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km/u. Op de Gansstraat mag maximaal 50 km/u worden gereden.

Hennep

UTRECHT Op de zolder van een woning aan de Verheulstraat heeft de politie na een anonieme melding een hennepkwekerij aangetroffen. De bijna 50 plantjes en alle benodigde apparatuur zijn in beslag genomen. De bewoonster is ter plekke verhoord. Een familielid bleek eigenaar te zijn, is aangehouden en verhoord op het politiebureau. Er werd illegaal stroom afgetapt.

Bromfietsjacking onder invloed

UTRECHT Twee mannen uit Utrecht zijn dinsdagavond aangehouden omdat ze eerder die avond van een man bromfiets hadden gestolen.

De man reed omstreeks 22.45 uur op de Kanaalstraat en werd aangesproken door de twee mannen, beiden 24 jaar oud. Na het praatje pakten de mannen hardhandig de bromfiets van de man af en reden weg richting de Kanaalstraat. De eigenaar van de bromfiets schakelde de politie in en agenten zochten in de wijde omgeving naar het voertuig. Op de Bernadottelaan zagen agenten een brommer met twee opzittenden rijden. Zowel de brommer als de opzittenden voldeden aan het opgegeven signalement. De agenten wilden de bestuurder laten stoppen, maar hij weigerde. Na verloop van tijd stopte hij toch en roken agenten een sterke alcohollucht. De man werd aangehouden, maar weigerde een ademanalyse. Een arts heeft bloed van hem afgenomen. Omdat hij geen certificaat of rijbewijs had en zonder verlichting reed, heeft de man hiervoor al bekeuringen gekregen. Omdat de gedupeerde geen aangifte wilde doen, is de diefstal niet te bewijzen en als zaak komen te vervallen.

Mishandeling

UTRECHT Voor de mishandeling van een verkeersregelaar, is dinsdag een 51-jarige man uit Utrecht aangehouden.

De man had op het Smakkelaarsveld omstreeks 14.00 uur een verkeersregelaar een elleboogstoot gegeven. Agenten wilden de man aanhouden, maar hij verzette zich hevig. De agenten moesten vervolgens wat geweld (nekklem en schop) gebruiken om de man te kunnen boeien en overbrengen naar het politiebureau. Daar is hij verhoord en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Marathoncontrole op automarkt

UTRECHT Van maandag 18 op dinsdag 19 juni heeft voor meer dan 24 uur aaneen een grootscheepse controle plaatsgevonden op de Utrechtse Automarkt en omgeving.

De actie was een geslaagde samenwerking van maar liefst acht partners: de Politie Utrecht, de Koninklijke Marechaussee, KLPD, Douane, Belastingdienst, de beveiliging van de automarkt, de gemeente Utrecht en een team landelijke auto-experts bij de politie.

Doel van het eerste deel van de controle was om de criminaliteit rond de automarkt te bestrijden en meer inzicht erover te vergaren. Daarbij moet worden gedacht aan voertuigencriminaliteit, maar ook aan inbraken in woningen en autos, diefstal van onderdelen van autos, zoals airbags, als ook beroving en oplichting.

De controle startte op maandag omstreeks 11.00 uur. Vanaf die tijd komen de eerste handelaren en kopers richting het Veemarktterrein. Die mogen dan nog niet het terrein op en worden verwezen naar het parkeerterrein Voordaan langs de A27.

Bij de aanvoer van de handelsautos vond inspectie plaats van de chassisnummers van zon 300 wagens. Dit om vast te stellen of er sprake was van gestolen of omgekatte autos. Alle autos bleken in orde. Voor de politie een bevestiging dat de geregelde controles en de sancties indruk maken.

s Nachts werd gecontroleerd op hotspots in de omgeving. Meerdere eenheden surveilleerden al dan niet opvallend in de wijde omgeving. Dit mede naar aanleiding van klachten van omwonenden. De agenten troffen echter geen enkele verdachte situatie aan.

Vlak voor de start van de automarkt om 06.00 uur werd de controle meer toegespitst op de autohandel zelf: verhandelen van autos buiten het marktterrein en illegale handelaren. Controle werd uitgevoerd op overlast door de toevoer van handelsautos vanaf de snelwegen richting het automarktterrein. Ook werd toezicht gehouden op mogelijke berovingen.

Resulaten

In totaal werden tijdens de hele actie 45 personen bekeurd. Zij konden naar huis nadat ze ter plekke een lik-op-stuk-bekeuring hadden betaald voor handel buiten het marktterrein, danwel zaken die daarmee verband houden, zoals lopen op de snelweg. Bij het sluiten van de markt, omstreeks 15.00 uur, werd een uitgangscontrole gehouden. Daarbij zijn nog eens 30 bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen, zoals het niet dragen van de gordel en rijden zonder kentekenplaat.

Aanhoudingen

Twee Polen werden aangehouden omdat ze valse Duitse kentekenplaten gebruikten. De een betaalde daarvoor een bekeuring, de ander begon moeilijk te doen tegen de agenten en bleek een valse naam te hebben opgegeven. Hij is meegenomen naar het bureau en moest na overleg met het Openbaar Ministerie 425 euro boete betalen voor het voeren van de valse kentekenplaten, 190 voor de valse identiteit en 225 euro sleepkosten. Een derde persoon werd aangehouden omdat hij aan ambtelijk bevel negeerde.

De Douane heeft niets bijzonders aangetroffen. De Belastingdienst schreef 17 bekeuringen uit. In totaal namen zon honderd personen van de diverse partners deel aan de actie.

Doorgereden na aanrijding

UTRECHT Na een kop-staartbotsing op het verkeersplein Paardenveld, waarbij een vrouw gewond raakte, is de bestuurder van een Renault Megane doorgereden. De bestuurder van de Renault remde plotseling voor het verkeerslicht en een 37-jarige automobilist uit Utrecht kon niet meer op tijd remmen. Hij botste op zijn voorganger. In eerste instantie stapte de bestuurder van de Renault nog uit, maar toen het leek dat hij zijn auto wilde verzetten om het overige verkeer niet te hinderen, gaf hij gas en ging ervandoor richting de Amsterdamsestraatweg. De 37-jarige man en zijn vrouw die bij hem in de auto zat, reden achter de man aan, maar omdat auto flink beschadigd was, moesten ze stoppen op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Marnixlaan. Daar kreeg ook de vrouw die bij de 37-jarige automobilist in de auto zat, nekklachten. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie is op zoek naar de bestuurder van de donkergroene Renault Megane hatchback. De bestuurder was een blanke man met een normaal postuur. Hij droeg een spijkerbroek en roze shirt. De Renault moet forse schade hebben aan de achterzijde.

Getuigen wordt verzocht te bellen naar de politie van het district Utrecht noord, via tel: 0900-8844.