ABVAKABO FNV

Gehandicaptenzorg: bonden wijzen eindbod af

Dinsdag 19 juni heeft werkgeversvereniging VGN het eindbod namens de werkgevers op tafel gelegd voor de nieuwe cao Gehandicaptenzorg. Hun mandaat was, naar eigen zeggen, bereikt. ABVAKABO FNV en de andere bonden vinden de inhoud niet acceptabel, en hebben het afgewezen.

De afgelopen maanden hebben werkgevers- en vakbondsonderhandelaars elkaar meerdere malen getroffen. Daarbij zijn de partijen zeker dichter bijelkaar gekomen. Het is daarom spijtig dat dit gebeurt, omdat iedereen constructief bezig is geweest oplossingen te zoeken.

Het eindbod van de werkgevers in grote lijnen


* Per 1 augustus gaan de salarissen met 1,8% stijgen, op 1 maart 2008 met 2,6%. Daarnaast stijgt de eindejaarsuitkering met 0,62% tot 5,07% vanaf december 2008.

* De vakantietoeslag wordt in het vervolg berekend over tenminste inpassingsnummer 8 terwijl de vergoeding voor ziektekostenverzekering per 1 juli 2008 stijgt naar 13,67 per maand. De stijgingen van de premie PGGM wordt verdeelt op basis van 50/50.

* De looptijd wordt teuggebracht naar 21 maanden (1 januari 2009). Dat is meer in lijn met de inzet van ABVAKABO FNV. Niettemijn blijft de inkomensverbetering vanaf 1 april 2007 te gering.

Seniorenregelingen

Daarnaast houden de werkgevers vast aan vermindering van seniorenregelingen. Hoewel zij hun standpunt van volledige afschaffing losgelaten hebben, blijft het een aantasting van bestaande aanspraken. De afgelopen maanden hebben leden onomwonden duidelijk gemaakt dat er niet getoornd kan worden aan seniorenregelingen. ABVAKABO FNV heeft dat oordeel van leden goed verstaan en daarmee maakt het deze eindbieding onacceptabel.

Ook konden we geen voldoende duidelijk afspraken maken over werktijden. ABVAKABO FNV steunt wel het voorstel van de werkgevers om de jaarurensuystematiek te gaan gebruiken. Doch wel op een niet vrijblijvende wijze, zoals VGN wil. Anders vreest ABVAKABO FNV dat werknemers onvoldoende invloed kunnen uitoefenen bij het afspreken van werktijden.

In detail

Dat zijn de hoofdlijnen. De leden van ABVAKABO FNV ontvangen met verloop van een paar dagen een nieuwsbrief met uitgebreidere informatie. Op woensdag 20 juni komen de kaderleden uit de gehandicaptenzorg die lid zijn van de landelijke adviescommissie bijeen. Zij zullen bepalen of de onderhandelaars Hans Moerman en Jan van Dongen er juist aan deden de eindbieding af te wijzen. Daarover hoort u snel meer.
20-06-2007, Gehandicaptenzorg | Meer over: gehandicaptenzorg |