TNO-eiwit biedt nieuw perspectief op mogelijk medicijn tegen Multiple Sclerose

20 juni 2007 - Een door TNO ontdekt en gepatenteerd eiwit biedt nieuwe perspectieven als mogelijk geneesmiddel voor Multiple Sclerose (MS). Dit blijkt uit een studie van een team van Amerikaanse onderzoekers in samenwerking met TNO. De studie is deze week verschenen in de on-line versie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers laten zien dat toediening in de bloedbaan van het menselijke eiwit alfa B-crystalline de ziekteverschijnselen in muizen met een MS-achtige ziekte vrijwel direct doet afnemen.

Het eiwit alfa B-crystalline is enige jaren geleden door TNO ontdekt als een belangrijke oorzaak van de ontstekingsreacties in hersenen en ruggenmerg bij MS. Meer in het bijzonder gaat het dan om afweerreacties die zich voordoen wanneer het eiwit zich plaatselijk ophoopt. Bij MS doen deze ontstekingen zich voortdurend voor en leiden tot geleidelijk toenemende uitval van spierfuncties. Uit de studie blijkt nu dat het veroorzakende eiwit ook de oplossing van de problemen kan zijn wanneer het via de bloedbaan wordt toegediend.

MS is de meestvoorkomende neurologische aandoening onder jong-volwassenen in de Westerse wereld. In Nederland hebben naar schatting zon 15.000 mensen deze ziekte. Er zijn nog niet veel behandelingsmogelijkheden voor MS. De recente studie die nu in Nature is gepubliceerd, toont aan dat de ophoping van alfa B-crystalline in de hersenen normaal gesproken een beschermende werking heeft. Toevoeging van het eiwit via de bloedbaan kan deze werking helpen herstellen, terwijl de afweerreactie tegelijkertijd wordt onderdrukt.

De vondst vormt een enorme stimulans voor het TNO spin-out bedrijf Delta Crystallon, dat al enige jaren werkt aan de ontwikkeling van alfa B-crystalline als medicijn voor MS. TNO-onderzoeker Hans van Noort die deze activiteiten leidt, noemt de nieuwe vondst opmerkelijk. Vanwege de nu gebleken brede beschermende werking zou het eiwit namelijk ook van belang kunnen zijn voor behandeling van andere hersenaandoeningen. Of het gunstige effect van alfa B-crystalline ook optreedt bij mensen met MS blijft uiteraard nog de vraag. TNO hoopt dat het eiwit alfa B-crystalline eind volgend jaar kan worden getest op gezonde vrijwilligers in een klinische Fase I test. Een eerste test in MS patiënten volgt dan daarna.