Politie Rotterdam Rijnmond


* EENHEID VREEMDELINGEN POLITIE HOUDT VERDACHTEN AAN VOOR

MENSENHANDEL EN FRAUDE IDENTITEITSPAPIEREN
ROTTERDAM - De Regionale Recherche Dienst, Eenheid Vreemdelingen Politie, van de politie Rotterdam - Rijnmond heeft met de aanhouding van zes verdachten een omvangrijke fraude met identiteitspapieren ontmanteld en een zaak van mensenhandel aangepakt, waarvan een 14-jarig meisje het slachtoffer was.

In september van het vorige jaar deed een 14-jarige meisje aangifte van mensenhandel. Zij was tegen haar wil in het prostitutie-circuit gebracht. Lopende dit onderzoek kreeg de recherche steeds meer aanwijzingen dat enkele verdachten in het onderzoek zich ook bezig hielden met het maken van valse Nederlandse paspoortstickers voor vreemdelingen. Met zo'n sticker wordt in een Nederlands paspoort een tijdelijk legaal verblijf in Nederland verkregen.

Deze gegevens en informatie leidde in september 2006 tot een groot onderzoek van de Eenheid Vreemdelingen Politie, in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Het ging om een 'tweesporen' onderzoek. Enerzijds de mensenhandel en anderzijds de fraude met identiteitspapieren.

Voor wat betreft de fraude kwam naar voren dat men her en der informatie inwon. Bij drukkerijen en stempelmakerijen over de vervaardiging van de paspoortstickers of halffabrikaten Daarnaast zocht men gegevens over grafische machines, computers en printers. Op een gegeven moment werd er zelfs een speciale stempelmachine aangeschaft waarmee een belangrijk onderdeel op de valse documenten kon worden aangebracht. Voor deze (imitatie) 'kinegrammen' is men zelfs naar Thailand gereisd. Aan het eind van dit traject werd er opdracht gegeven aan een drukkerij om 3890 foliestickers te maken.

Om maatschappelijke en economische schade te voorkomen is er op 27 maart jl. ingegrepen door de hoofdverdachten, een 52-jarige man uit Suriname en een 26-jarige Roemeense vrouw, aan te houden.

Naast dit tweetal zijn er nog vier verdachten aangehouden, in de leeftijd van 35 tot 44 jaar en afkomstig uit Pakistan, Suriname en Irak. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de fraudeactiviteiten.

Tijdens het onderzoek bleek verder dat er een internationaal netwerk bestond (Nederland, Pakistan, India, Thailand, Maleisië en Suriname) waarmee door één van de verdachten (52-jarige) contacten werd onderhouden. Binnen dit netwerk ontplooide men activiteiten op het gebied van mensensmokkel, handel in verdovende middelen en handel in vals geld.

Met de aanhouding van deze verdachten en de ontmanteling van de fraude-activiteiten is voorkomen dat er op grote schaal gebruik kon worden gemaakt van valse paspoortstickers door mensenhandelaren. Er zijn voor zover bekend ook geen exemplaren daadwerkelijk gebruikt of in omloop gebracht.

Mensenhandel
Het onderzoek mensenhandel vordert eveneens gestaag. De 52-jarige hoofdverdachte in de fraudezaak is ook hier één van de hoofdfiguren. Er zijn in dit onderzoek nog vijf verdachten aangehouden, waarvan er vier in bewaring zijn gesteld en één een straf uitzit in België. Zij worden allen verdacht van mensenhandel, gedwongen prostitutie, verkrachting en ontucht met een minderjarige. Het 14-jarige meisje is uiteraard uit het `circuit' gehaald. Het onderzoek gaat verder en er worden meer aanhoudingen verwacht en mogelijk ook aangiften.