Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 20 juni 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGP-2007/4638 - Onderwerp
Invoering van een transparante tariefstructuur voor de straattaxi

Geachte voorzitter,

In het overleg met uw Kamer op 31 mei 2007, heb ik toegezegd de invoering van de transparante tariefstructuur met 3 maanden uit te stellen en u schriftelijk te informeren over mijn voornemen om in deze periode de regelgeving aan te passen. Met deze brief wil ik die toezegging nakomen en u informeren over het resultaat van het nadere overleg met de taxameterfabrikanten. Deze hebben mij (mondeling en schriftelijk) laten weten dat er 1 maand meer nodig is, om de aanpassing van de taxameters te ontwikkelen en vervolgens in de meters aan te brengen. Dat betekent dat 1 november 2007 de taxameters aangepast kunnen zijn.

Wijziging van de regelgeving
Tijdens het overleg bleek opnieuw dat uw Kamer de doelstellingen en de principiële uitgangspunten van de vereenvoudiging van de tariefstructuur voor de straattaxi onderschrijft.
Zoals ik tijdens dit overleg heb aangegeven, deel ik de zorg van uw Kamer over de wachttijd (op verzoek van de klant) in de nieuwe tariefstructuur. Ik zal daarom op korte termijn de regelgeving op dit punt aanpassen. Het betreft hier de aanpassing van de Regeling Maximumtarief en bekendmaking tarieven taxivervoer (Stcrt. 2006, nr. 235, hierna: de regeling) waarmee per 1 januari 2007 transparante tarieven voor het taxivervoer zijn ingevoerd. Ik hecht er belang aan uw Kamer erop te wijzen dat de wijziging van de regeling alleen betrekking zal hebben op `de wachttijd voorafgaand aan de rit', zoals ik tijdens het overleg heb aangegeven.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGP-2007/4638

Om in de regelgeving de mogelijkheid op te nemen dat voor deze vorm van wachten op verzoek van de klant een tarief in rekening kan worden gebracht, moet de betreffende regeling op een aantal punten worden aangepast.

Modeltariefkaart
Ten eerste dient, vanuit het oogpunt van transparantie, de mogelijkheid voor het in rekening brengen van een tarief voor bedoelde vorm van wachten vooraf duidelijk aan de klant kenbaar te worden gemaakt (bij voorkeur via de modeltariefkaart). Ik zal hiertoe de opzet van de tariefkaart aanpassen en dat aangepaste model, zoals ook nu het geval is, gratis aan de taxibranche ter beschikking stellen. Ten aanzien van de leesbaarheid blijft goede leesbaarheid op een afstand van 5 meter uitgangspunt.

Registratie in de taxameter
Ten tweede dient een goede registratie van de door de klant gewenste wachtperiode plaats te vinden door een geijkt apparaat, zoals de taxameter. Deze tijdregistratie dient, vanwege de fraudebestendigheid, dan wel los te staan van de ritprijsopbouw (als basis van de nieuwe transparante tariefstructuur) in de taxameter. Ook de taxibranche heeft hiertoe enkele voorstellen gedaan, bijvoorbeeld door middel van een `tijdmeter' (een soort stopwatch) in de taxameter. De wachtperiode kan dan objectief vastgelegd worden, hetgeen ook in het belang is van de consument. Net als voor de ritprijs op basis van de nieuwe tariefstructuur, dient voor de klant na afloop van de rit (voortvloeiende uit de bestaande regels van het Burgerlijk Wetboek), de prijs voor de wachtperiode op een kwitantie (`bonnetje') te worden vermeld.

De taxameterfabrikanten zullen in een eerste fase de nieuwe software voor de optie `wachten voorafgaand aan de rit op verzoek van de klant' moeten ontwikkelen. Daarna zullen alle taxameters aangepast moeten worden aan de nieuwe tariefstructuur. Ik ben na het algemeen overleg waarin ik met u heb afgesproken het tarief voor deze vorm van wachten via de taxameter te registreren, in overleg gegaan met de taxameterfabrikanten. Daaruit is gebleken dat het op 1 oktober 2007 de aanpassing van de taxameters aan de nieuwe tariefstructuur (inclusief de optie wachttarief) gereed te hebben een te korte termijn is, en dat 1 november 2007 wel een realistische datum is waarop de totale aanpassing van de taxameters aan de transparante structuur gereed kan zijn.
Ik zeg u hierbij toe dat ik de wijziging van de regeling zo spoedig mogelijk zal realiseren. Ik verschaf de branche op deze manier zo snel mogelijk duidelijkheid. In de regeling zal een overgangstermijn worden opgenomen die eindigt op 31 oktober 2007, om de fabrikanten voldoende tijd te geven voor aanpassing van taxameters aan het bedoelde wachttarief. Vanaf 1 november 2007 zal dan de verplichting om ook daadwerkelijk de transparante tariefstructuur te gaan voeren gelden. Bedrijven die het tarief bij wachten voorafgaand aan de rit op verzoek van de klant willen hanteren, zijn vanaf diezelfde datum verplicht om daarvoor de aangepaste taxameter te gebruiken.


---

VenW/DGP-2007/4638

Maximumtarief
Ten derde: om excessief hoge wachttarieven te voorkomen acht ik het noodzakelijk dat het tarief voor de hier aan de orde zijnde vorm van wachten op verzoek van de klant door mij in de regeling wordt gemaximeerd.

Subsidie en voorlichtingscampagne
Taxiondernemers konden hun taxameters in de afgelopen periode kosteloos laten aanpassen aan de nieuwe structuur. Nu de feitelijke invoering van de transparante tariefstructuur is opgeschort, ligt het voor de hand om ook de subsidieperiode te verlengen tot 1 november 2007. Zowel de aanpassing van de taxameter met, als de aanpassing zonder de optie wachttarief, wordt door mij vergoed.

Tenslotte ben ik voornemens om in een uitgebreide voorlichtingscampagne de consument over de mogelijkheid ten aanzien van de wachttijd voorafgaand aan de rit te informeren. Zo wordt bereikt dat de klant (voorafgaand aan de taxirit) op de hoogte is van het feit dat met de chauffeur een dergelijk tarief kan worden afgesproken en in rekening gebracht, waardoor mogelijke discussies met de chauffeur kunnen worden voorkomen.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw J.C. Huizinga-Heringa


---