Digitale Gemeente Houten

BankGiro Loterij steunt oude station in Houten

woensdag 20 juni 2007 - Bron: Stichting Station op Wielen

De BankGiro Loterij steunt goede doelen die werken aan het behoud van cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Een aantal van die doelen besteden het geld dat zij ontvangen aan de aankoop en restauratie van monumenten. BOEi, één van deze instellingen, stelt een bedrag van 25.000 euro van de BankGiro Loterij ter beschikking van Stichting Station op Wielen.

De financiële bijdrage wordt ingezet voor de verplaatsing, de restauratie en de herinrichting van het oude stationsgebouw in Houten. Dit monument uit 1868 moet wijken voor de spoorverdubbeling op het traject Utrecht Den Bosch. Door het gebouw nu - in zijn geheel 150 meter zuidwaarts te verplaatsen kan het behouden blijven. Na een grondige renovatie en restauratie wordt het gebouw ingericht als dagbestedingcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij runnen op de begane grond een soort van minicongrescentrum voor ondernemers en particulieren.

Arno Boon, directeur van BOEi: Het oude station in Houten is het enige overgebleven exemplaar van het zgn. waterstaatstation, type V. Het is nog gaaf en kan aan de hand van de nog beschikbare bestekstekeningen uit 1868 in oude glorie hersteld worden. Stichting Station op Wielen is blij met dit gebaar. Voorzitter Jan Koudijs: BOEi adviseert ons al langer bij het uitrollen van ons project. We zijn buitengewoon blij dat de adviezen nu ook krachtig worden ondersteund met een financiele injectie.
BOEi staat voor Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed. De maatschappij zorgt voor een duurzame herbestemming van industriële en utilitaire monumenten. De organisatie werkt samen met overheden en marktpartijen en vormt een belangrijke aanvulling op de bestaande begunstigden van de BankGiro Loterij in de sector monumentenzorg.

Station op Wielen maakt zich hard voor het behoud, het beheer en de exploitatie van het oude stationsgebouw. De verplaatsing is gewaarborgd en staat gepland voor de zomer van 2007. De kosten voor restauratie en inrichting zijn hoog en vragen om extra middelen. Kleine en grote bijdragen zijn welkom op rekeningnummer 1207.80.690 t.n.v. Stichting Station op Wielen te Houten. Zie ook: www.stationopwielen.nl

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).