Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op wegenplan Eurlings

20 juni 2007 - Stichting Natuur en Milieu is verontwaardigd dat dit kabinet zijn eigen milieudoelstellingen niet serieus neemt. Als je wilt voorkomen dat Nederland wordt volgebouwd en de klimaatverandering wilt beperken, moet je niet tegelijkertijd allerlei nieuwe wegen gaan aanleggen. Dit kabinet is een asfaltkabinet. Dat stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur Natuur en Milieu, in een eerste reactie op de plannen van minister Eurlings om zes wegen en weguitbreidingen aan te gaan leggen. Het Kabinet neemt hierover a.s. vrijdag een besluit.

In de vandaag uitgelekte plannen ligt de nadruk op wegverbreding, weguitbreiding en nieuwe we-gen. Meer asfalt dus. Het openbaar vervoer komt er bekaaid vanaf met één project (project OV Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad) en een plan om fietsgebruik te stimuleren.
Natuur en Milieu pleit voor een Deltaplan voor het openbaar vervoer voor de Randstad. Dat moet het belangrijkste onderdeel worden voor het Urgentieprogramma Randstad waar minister Eurlings de regie over heeft. Daarvoor is een forse verschuiving nodig van geld voor wegen naar geld voor openbaar vervoer. Dat ontbreekt in de plannen van het kabinet.

Weguitbreidingen zijn grotendeels overbodig als de kilometerprijs voortvarend wordt ingevoerd. Dat is dé manier om de bereikbaarheid in Nederland te verbeteren. Het kabinet koerst echter op uitstel van de kilometerprijs. Een kilometerprijs die varieert naar tijd, plaats en milieuvervuiling van de auto, zorgt ervoor dat verkeer zich spreidt in de tijd én dat mensen voor schonere autos kiezen én op andere vervoersmiddelen overstappen.

Publicatiedatum: 20-06-2007