Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Onderzoek Rekenkamer DOUW naar gemeentelijk drugsbeleid gereed

20 juni 2007 print
Persbericht van de Rekenkamer Douw.

De Rekenkamer DOUW is een samenwerkingsverband van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Weesp. De Rekenkamer DOUW ziet als haar missie door haar onderzoeken de kaderstellende en controlerende rol van de gemeenteraad te versterken. Zij wil zo een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het bestuur van de vier gemeenten, waarbij het accent ligt op het leer- en verbetereffect. Dat doet ze door te onderzoeken of de vier gemeenten efficiënt werken en of ze de doelstellingen bereiken die ze beogen.

Eerste onderzoek voor Uithoorn

`Het drugsbeleid van de gemeente Uithoorn' is het eerste onderzoek van de Rekenkamer DOUW voor de gemeente Uithoorn. In het onderzoeksrapport zijn aanbevelingen opgenomen, die de gemeenteraad meer grip kunnen geven op het drugsbeleid.

Het thema veiligheid staat in de belangstelling en is de afgelopen jaren steeds vaker onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. De focus is op het drugsbeleid gericht toen Brijder Verslavingszorg signalen bereikte dat er in de gemeente Uithoorn onder jongeren problematisch gebruik van alcohol en drugs voorkomt. Brijder Verslavingszorg deed een eigen onderzoek en dit concludeerde dat uitgaande jongeren in Uithoorn een erg hoge consumptie van alcohol en drugs tonen en dat deze consumptie hoger is dan gemiddeld. Dit onderzoek, de opstelling van het Openbaar Ministerie en signalen van verontruste moeders leidden in 2004 - 2005 tot de ontwikkeling van een lokaal drugsbeleid.

De rekenkamer heeft "Regioplan Beleidsonderzoek" opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de doelstellingen, de werkwijze en de resultaten van het drugsbeleid in Uithoorn.

Bevindingen

De belangrijkste bevinding is dat het gemeentebestuur en de medewerkers van Uithoorn adequaat en met inzet hebben gereageerd, toen zich een probleem op veiligheidsgebied voordeed.

Daarbij is beleid voor de korte, middellange en lange termijn ontwikkeld. Dat beleid is niet altijd helder geformuleerd en niet overal controleerbaar, zodat de raad niet altijd kan toetsen of dit beleid effectief is.

De aanbevelingen richten zich op een verbetering van de planning- en controlcyclus, waarmee het college verantwoording aflegt aan de raad. Het gaat daarbij onder meer om een goede, meetbare formulering van doelstellingen, zodat de raad achteraf kan toetsen of het beleid oplevert, wat ervan verwacht werd. Zo nodig kan het beleid dan worden bijgesteld.

Aanbevelingen

Daarnaast heeft de rekenkamer aanbevelingen opgesteld van meer praktische aard. Een voorbeeld daarvan is dat alle partijen die bij het drugsbeleid betrokken zijn, gegevens bijhouden en uitwisselen. Het onderwerp `drugs' moet ook worden meegenomen in bestaande overleggen met buurgemeenten om regionaal samenwerking te zoeken met politie en hulpverlening. Dit in verband met de mogelijke aantrekkingskracht van coffeeshops in andere plaatsen. Eén van de aanbevelingen is continuering van de `Week van de drugs'. Daarbij moeten ook andere groepen dan overheidsprofessionals worden betrokken, zoals ouders, leerkrachten en hulpverleners.
^