Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 20 juni 2007
Kenmerk 110

Gehandicaptenparkeervergunning: Langere aanvraagperiode en telefoonnummer voor bezoekers

Alle Amsterdamse gehandicapten die recht hebben op een gehandicaptenparkeerkaart kunnen een digitale vergunning op kenteken aanvragen die geldig is in heel Amsterdam. In eerste instantie konden Amsterdammers deze nieuwe vergunning tot 1 juli 2007 aanvragen. Daarna zou worden gestart met de handhaving. Deze termijn is nu verlengd tot 1 oktober. Tot deze datum zijn zowel de gehandicaptenparkeerkaart als de digitale gehandicaptenvergunning geldig. Gehandicapte bezoekers aan de stad kunnen vanaf maandag 18 juni telefonisch een dagvergunning aanvragen, na zich eenmalig schriftelijk te hebben aangemeld.

Telefoonnummer voor bezoekers
Bezoekers van de stad moesten voor het verkrijgen van een digitale vergunning naar een van de loketten van de Dienst Stadstoezicht. Hier is een meer klantvriendelijke oplossing voor gezocht. Vanaf maandag 18 juni is het telefoonnummer 020 251 3110 geopend. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. Nadat bezoekers zich eenmalig met een aanvraagformulier hebben geregistreerd, hoeven ze alleen nog te bellen als ze naar Amsterdam komen. Er wordt dan direct een digitale vergunning aangemaakt, waardoor ze overal in de stad kunnen parkeren.

Langere aanvraagperiode
Er zijn ongeveer 11.000 Amsterdammers met een gehandicaptenparkeerkaart, maar nog niet de helft van hen heeft de nieuwe Amsterdamse vergunning aangevraagd. Door de termijn tot 1 oktober te verlengen krijgt ook de andere helft de kans om voorbereid te zijn op de nieuwe situatie en om een boete te voorkomen.

Digitale vergunning
De gehandicaptenparkeerkaart wordt in Amsterdam gekoppeld aan een gratis digitale vergunning. De verwachting is dat door deze maatregelen diefstal van deze kaarten drastisch zal afnemen. Zonder deze nieuwe vergunning is het vanaf 1 oktober niet meer mogelijk overal in de stad gratis te blijven parkeren. De gehandicaptenparkeerkaart, die in heel Europa gebruikt kan worden, is vanaf dan alleen nog geldig op algemene invalidenparkeerplaatsen.

Aanvragen
Aanvraagformulieren en meer informatie zijn te vinden op www.bereikbaar.amsterdam.nl/parkeren.