De Nederlandse Bank


DNB publiceert Kwartaalbericht juni 2007

Persbericht

Details persbericht
Datum 20 juni 2007

Het Kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over economische ontwikkelingen, prudentieel toezicht op de financiële sector, betalingsverkeer en financiële stabiliteit.

Daarnaast komen de volgende onderwerpen aan bod:

* Nederlandse economie maakt bloeiperiode door
* De ups en downs in consumentenvertrouwen ontrafeld
* Internetbankieren nu en in de toekomst

* Veranderende verhoudingen binnen het IMF

* Islamitisch bankieren en toezicht

* Een structurele stap vooruit - ervaringen van DNB met het Twin peaks-toezichtmodel
* De gevolgen van de hypotheekcrisis in de VS

Nederlandse economie maakt bloeiperiode door

De Nederlandse economie maakt na een aantal mindere jaren weer een bloeiperiode door. Daardoor lijkt de Nederlandse groei al weer snel tegen haar grenzen aan te lopen, zo blijkt uit de ramingen van MORKMON, het macro-economisch model van DNB waarover het Kwartaalbericht twee keer per jaar verslag doet. De jaren 2007-2009 laten volgens het model een robuuste economische groei zien van jaarlijks 2,5 à 3 procent. Daarbij loopt de spanning op de arbeidsmarkt echter flink op, waarbij prijs- en loonstijgingen de groeivooruitzichten op middellange termijn kunnen schaden. Zo loopt de loonsom per werknemer tijdens de voorspelperiode op tot meer dan 4 procent en de inflatie tot 2,9 procent in 2009. Zonder een structurele toename van de groei van de arbeidsproductiviteit of het arbeidsaanbod is de huidige groei niet lang te handhaven.

De ups en downs in consumentenvertrouwen ontrafeld

De Nederlandse consument baseert zijn vertrouwen in de economie in de eerste plaats op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, op de beurs en huizenmarkt en de ervaren inflatie, zo blijkt uit recent onderzoek van DNB. Op de korte termijn wordt het sentiment bovendien significant beïnvloed door niet-economische, psychologische factoren als het weer, terrorisme en sport. Een unieke en onvoorziene samenloop van omstandigheden heeft ertoe geleid dat het consumentenvertrouwen van eind 2000 tot begin 2003 hard onderuit ging, waarna de consument gedurende een periode van drie jaar beduidend somberder was dan op grond van economische gronden verwacht zou mogen worden.

Internetbankieren nu en in de toekomst

Steeds meer Nederlanders zijn de afgelopen jaren hun bankzaken gaan regelen via internet. Volgens het CBS bankiert nu zo'n 67% van de internetgebruikers online, waarbij een verdere groei in de komende jaren wordt verwacht. Bepaalde groepen zoals de ouderen zullen echter niet snel overstappen op internetbankieren, onder meer vanwege de afhankelijkheid van toegang tot het internet.

Veranderende verhoudingen binnen het IMF

De robuuste groei en de relatieve stabiliteit van de wereldeconomie hebben de afgelopen jaren de rol van het Internationaal Monetair Fonds veranderd. Daarnaast versterkt de snelle groei van de opkomende economieën de wens van deze landen om meer zeggenschap in het IMF. Nederland ondersteunt het ontwikkelen van een nieuwe formule voor het bepalen van de stemverhoudingen, op voorwaarde dat dit gebeurt op inhoudelijke, economische gronden en niet aan de hand van politiek gedreven afspraken.

Islamitisch bankieren en toezicht

Islamitisch bankieren verschilt wezenlijk van traditioneel bankieren omdat het aan de zogenoemde sharia-principes moet voldoen. Daardoor blijken in de praktijk bijvoorbeeld het risicoprofiel en de organisatiestructuur bij het islamitisch bankieren af te wijken van die bij het traditionele bankieren. Niettemin biedt het huidige toezichtraamwerk voldoende ruimte om islamitische financiers te accommoderen.

Een structurele stap vooruit - ervaringen van DNB met het Twin peaks-toezichtmodel Drie jaar na de structuurwijziging van het financiële toezicht in Nederland zijn de ervaringen van de Nederlandsche Bank positief. Het zicht op de risico's in de financiële sector is toegenomen en de samenwerking tussen DNB en AFM verloopt steeds soepeler.

De gevolgen van de hypotheekcrisis in de VS

De gevolgen van de recente hypotheekcrisis in de Verenigde Staten voor de financiële stabiliteit in Nederland lijken vooralsnog beperkt. Zo zijn de directe risico's voor financiële ondernemingen gering, terwijl beleggers voldoende oog hebben voor de verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse hypotheekmarkt.

Verder in dit Kwartaalbericht


* Geen enkel pensioenfonds meer in onderdekking
* Incasso nog steeds voldoende veilig

* Banken, DNB en Currence werken aan transitieplan uniforme eurobetaalruimte (Sepa)

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel.nrs. 020-524 3100 en 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (tel.nrs. 020-524 2712 en 06-524 96 900).