Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 juni 2007

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de staatssecretaris van Justitie

over mogelijke schending van het refoulementverbod bij de overdracht van asielzoekers aan Griekenland in het kader van de Dublinverordening.


1. Hebt u kennis genomen van de brief van Amnesty International waarin ernstige zorgen worden geuit over de al jaren voortdurende praktijk in Griekenland ten aanzien van de behandeling van asielaanvragen, waaronder het niet in behandeling nemen van de verzoeken van overgedragen asielzoekers uit andere EG-lidstaten in het kader van de Dublinverordening?


2. Bent u bekend met het standpunt van de UNHCR - zoals verwoord in twee openbare documenten van november 2004 en november 2005 - ten aanzien de Griekse asielprocedure, te weten dat staten zouden moeten afzien van het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland, vanwege het feit dat zulke teruggestuurde asielzoekers geen hernieuwde toegang tot de asielprocedure hebben, wat tot indirect refoulement kan leiden?


3. Bent u bekend met ernstige misstanden in de Griekse asielprocedure zoals het niet in gelegenheid stellen van asielzoekers om een asielverzoek in te dienen, de lange termijnen die worden genomen om te beslissen op het asielverzoek en het geheel onthouden van opvang tijdens de asielprocedure?


4. Bent u bekend met de zeer slechte detentieomstandigheden van asielzoekers in Griekenland, waar in december 2006 een zeer kritisch rapport over is verschenen van het Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen (CPT)?


5. Bent u bereid in Europees verband een maximale inspanning te leveren om er voor te zorgen dat Griekenland zijn verplichtingen uit de relevante verdragen en de Dublinverordening daadwerkelijk naleeft en Griekenland aan te spreken op bovengenoemde ernstige misstanden?


6. Is er sprake van een zogenaamde inbreukprocedure op grond van artikel 226 EG Verdrag waarin door de Europese Commissie aan Griekenland vragen over de asielprocedure aan de orde zijn gesteld?


7. Kunt u bewerkstelligen dat inzicht kan worden verkregen in de klachten over de Griekse procedure zoals die door de Europese Commissie naar voren zijn gebracht? Kan er duidelijkheid worden gegeven over eventuele verbeteringen die door de Griekse overheid in de wetgeving zijn doorgevoerd?


8. Bent u bereid de overdrachten naar Griekenland in het kader van de Dublinverordening te staken totdat afdoende gebleken is van substantiële verbeteringen, totdat er wettelijke garanties bestaan dat inhoudelijk op het asielverzoek zal worden beslist binnen een redelijke termijn en zonder het opleggen van vrijheidsontnemende maatregelen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Brief van Amnesty International van 1 juni jl aan de Staatssecretaris van Justitie, met kenmerk dir/en/2007/167 Report to the Government of Greece carried out by the European Committee for the Prevention of torture and inhuman or degrading treatment or punishment form 27 August to 9 September 2005, Strasbourg 20 December 2006. Zie Uitspraak van de Rechtbank 's-Gravenhage, nevenzittingsplaats Zwolle d.d. 25 mei 2007, Awb 07/13878