Gemeente Gouda


reactie van het college op besluit gedeputeerde staten van zuid-holland (20-6-2007)

reactie van het college van burgemeester en wethouders op het besluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over het advies de puzzel passend gemaakt van de Commissie-Van den Berg

Wij zijn bijzonder tevreden over de wijze waarop Gedeputeerde Staten een oplossing heeft gevonden voor de Goudse problematiek. Gedeputeerde Staten volgen het advies van de Commissie-Van den Berg waarin staat dat de grote opgaven in het gebied Zuidplas het beste kunnen worden gerealiseerd door robuuste, duurzame en bestuurskrachtige gemeenten. Gouda is een van die gemeenten maar wordt gehinderd door haar fysieke grenzen. Na Westergouwe heeft Gouda namelijk geen mogelijkheden meer om ook maar een vierkante meter uit te breiden.

Deze problematiek is door alle gemeenten in de regio onderkend, echter over de oplossingen waren de meningenen verdeeld. Wij kunnen instemmen met de positie die Gedeputeerde Staten innemen, namelijk dat zij boven de partijen staande de belangen afwegen. Gedeputeerde Staten nemen terecht de verantwoordelijkheid daar waar gemeenten er onderling niet uitkomen.

Gedeputeerde Staten nemen de argumenten en de bijbehorende oplossing van de adviescommissie over. Deze luidt: gebiedsuitbreiding in de vorm van een grenswijziging tussen Moordrecht en Gouda (Gouweknoop) en een grenswijziging tussen Waddinxveen en Gouda (distributiepark Doelwijk en recreatiegebied Het Weegje). Gedeputeerde Staten vragen aan ons om zowel met Moordrecht als met Waddinxveen in gesprek te gaan over de noodzakelijke grenswijzigingen. Het spreekt voor zich dat wij hiertoe bereid zijn en dat wij hopen hier in onderling overleg als goede buren uit te kunnen komen.

burgemeester Wim Cornelis
namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda