ABVAKABO FNV

Provincies: drie procent erbij in 2007

Op 29 juni beginnen de onderhandelingen over een nieuwe cao Provincies. ABVAKABO FNV heeft de inzet bekendgemaakt waarmee ze deze gesprekken in gaat.

ABVAKABO FNV stelt een looptijd voor van één jaar. Daarbij zetten we in op een structurele loonsverhoging van 3% per 1 juni 2007, en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,3%. De eindejaarsuitkering moet toegroeien naar een volledige dertiende maand, wat ook moet doorwerken naar post-actieven. Ook stellen wij een een bodembedrag in de eindejaarsuitkering voor zodat lagere schalen meer krijgen. De overige thema's zijn: gedifferentieerd belonen, werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering en de besteding van het opleidingsbudget.

Gedifferentieerd belonen

Provincies kennen lokale middelen voor gedifferentieerd belonen op grond van individueel functioneren. Het concrete beleid is echter niet transparant. Waar het lukt om inzicht in de besteding van het geld te krijgen, blijkt dat het vooral bij hogere schalen terechtkomt. Door het provinciepersoneel wordt het instrument niet herkend als effectief middel om extra individuele prestaties te leveren. ABVAKABO FNV stelt daarom voor het percentage van de loonsom dat beschikbaar is eveneens toe te voegen aan de eindejaarsuitkering.

Werkgeversbijdrage ziektekostenverzekering

ABVAKABO FNV stelt voor de jaarlijkse werkgeversbijdrage voor de lagere salarisschalen (tot en met schaal 8) te verhogen naar EUR 276,-. Dit is ook wat bij de gemeenten wordt betaald aan de lagere schalen.

Besteding opleidingsbudget

In meerdere provincies blijkt dat vergoeding van opleidingen voor bredere loopbaanontwikkeling heel weinig wordt toegekend. Het opleidingsbudget wordt voor meer reguliere functieopleidingen ingezet. ABVAKABO FNV wil afspreken dat het accent wordt verlegd naar betere mogelijkheden voor brede loopbaanontwikkeling.

Alles over de inzet leest u in de cao-inzet Provincies 2007.