Stad Brussel


Waterschade : onweer van 14 juni 2007

Ten gevolge van de buitengewone onweersbuien die op donderdag 14 juni 2007 plaatsvonden, heeft het College van Burgemeester en Schepenen aan de Minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om de procedure in gang te zetten met het doel dergelijke slechte weersomstandigheden als openbare rampen te erkennen.

Eens deze rampen door Koninklijk Bestluit worden erkend, zullen de inwoners van de Stad Brussel een uitstel van drie maanden krijgen om hun aanvraag tot schadevergoeding in te dienen.

Gelet op de doeltreffendheid en de dienstverlening voor de burgers, vragen de administratieve gemeentediensten echter aan alle inwoners van de Stad die het slachtoffer zijn geweest van de krachtige onweersbuien, om zich zo spoedig mogelijk te melden.

Daartoe kan men bellen naar het nummer 02 279 20 60. Een becijferde schaderaming zal worden gevraagd.

De autoriteiten van de Stad zullen opnieuw contact opnemen met de slachtoffers om hun schadevergoedingsdossier te vervolledigen zodra de erkenning van de intense regen van 14 juni 2007 officieel wordt bevestigd.

Intussen staan de ploegen van de Stad Brussel al klaar om de schade te herstellen : naast het ophalen van groot huisvuil, beslist door Karine Lalieux, Schepen van Openbare Reinheid, heeft Ahmed El Ktibi, Schepen van Openbare Werken, aan zijn diensten gevraagd om de situatie van het gemeentelijke rioolstelsel te onderzoeken.

Onder de gebieden die het meeste worden getroffen door riooloverstromingen bij onweersbuien, horen ook verschillende wijken in Laken daarbij.
De Schepen El Ktibi vraagt dus aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om vaart te zetten achter de procedure voor de bouw van onweerbekkens in deze gebieden. Daarbij staat hij ter beschikking van de bevoegde gewestelijke Minister.