PvdA Europees parlement


Afrika nog niet verloren

20 juni 2007

Max van den Berg Hoe zeer Afrika ook bijgestaan wordt, hoe zeer er ook ondersteuning geboden wordt om de millenniumdoelstellingen te halen, in Afrika schijnt het ondanks de inspanningen van velen, bergafwaarts te gaan. Dit oordeel klopt maar zeer ten dele. Hoe je tegen Afrika aan kijkt, is een kwestie van perspectief, zegt Max van den Berg, leider van de Nederlandse sociaal-democraten (PvdA-Eurodelegatie) in het Europees Parlement.

"Er zijn veel groepen in Afrika die het wél goed doen. Microkredietbanken, topvoetballers, modehuizen, vrouwelijke ICT ondernemers. Zíj gaan Afrika veranderen. Met hen moeten we een partnerschap sluiten om het tij te keren. Met hún kwaliteiten en nationale hulpbronnen en ónze oprechte samenwerking op het gebied van hulp én handel kan Afrika herrijzen. Maak hén tot een winnend Afrikaans team in de tweede helft van de 2015 MDG-wedstrijd!"

Op dit moment worden Afrikaanse ondernemers veelal gehinderd door handelsbelemmeringen op onze markt en de dumping van Europese goederen op hún markten. Ondertussen leeft drie kwart van de mensen die aan HIV/Aids lijdt in Subsahara Afrika en is het aantal mensen dat honger lijdt in deze gebieden met vele tientallen miljoenen gestegen. De mensen die beter willen en kunnen moeten actief worden ondersteund en geholpen om een keerpunt te bewerkstelligen.

In 2000 beloofden alle wereldleiders met het ondertekenen van de Milleniumdoelstellingen dat vóór 2015 extreme armoede de wereld uitgeholpen zou zijn en dat de gezondheid en het welzijn van de armste groepen verbeterd zou zijn. Er is een aantal grote successen gehaald, vooral in Azië en Latijns-Amerika. Maar Afrika gaat, ondanks de inspanningen van velen, bergafwaarts. De millenniumdoelstellingen lijken daar eerder verder weg dan dichter bij te geraken.

Vandaag heeft het Europees Parlement het rapport De Millenniumdoelen Halverwege goedgekeurd, dat halfweg de deadline in 2015 een kritische tussenbalans opmaakt.