FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Metaalarbeiders uitgelekte kabinetsplannen ontslagvergoeding onaanvaardbaar

Namens 200.000 werknemers in de grootmetaal verklaart de Bedrijfsgroepsraad van FNV Bondgenoten dat de uitgelekte kabinetsplannen over wijziging in de ontslagvergoeding en het ontslagrecht ten nadele van werknemers onaanvaardbaar zijn.

De leden uit de grootmetaal roepen daarom de leden van Tweede Kamer op om de verslechteringen van de ontslagvergoeding en het ontslagrecht af te wijzen.

Wiel Crins, werknemer bij Nedcar: 'We zijn extra verbijsterd door het feit dat ditzelfde kabinet weigert om de graaiende topmanagers met beloningen van vele miljoenen per jaar aan te pakken, maar wel EUR 30.000 wil afnemen van de vergoeding van een metaalarbeider die na 25 jaar dienstverband met een modaal loon wordt ontslagen'.

Volgens de bedrijfsgroepraad is het probleem op de arbeidsmarkt niet het goedkoper kunnen ontslaan van oudere werknemers, maar de vergroting van de arbeidsparticipatie van vooral mensen die buiten hun zin aan de kant staan. In de metaal gaat het om werving, ontwikkeling en behoud van vakkrachten. Dat zal de kern zijn van de Cao-onderhandelingen die dit najaar in de metaal starten. Gemorrel aan de ontslagvergoeding en het ontslagrecht zal leiden tot fel verzet van werknemers in de metaal.

---