Gemeente Hilversum

Invloed van toerisme is thema Dag Architectuur

19 juni 2007
De landelijke Dag van de Architectuur 2007 staat in het teken van Tijdelijk Verblijf. Museum Hilversum presenteert daarom het programma Zomergasten, over de invloed van het toerisme op Hilversum.

De eerste zomergasten kwamen rond 1750 per trekschuit uit Amsterdam en vestigden zich tijdens de zomermaanden in grote buitenverblijven. Met de komst van straatwegen (1821) en de spoorlijn (1874) veranderde zowel de sociale klasse van de zomergasten als het type accommodatie. De rijke zomergasten namen hun intrek in grote hotels om luxueus te verpozen. Pensions boden eenvoudiger logies. Vrije tijd werd voor steeds meer mensen een begrip. Naast de trein namen gasten de elektrische tram en de paardentram.

De Vereeniging voor Vreemdelingen Verkeer (VVV) werd opgericht en de ANWB zette haar eerste paddestoelen (ontwerp J. Leliman, 1919) neer tussen Baarn en Hilversum. Naast wandelen ontstond fietsrecreatie - waar de VVV direct op inspeelde met speciale routes. Om te verpozen waren er in Hilversum en omgeving paviljoens, theehuizen en uitspanningen met attracties, zoals uitkijktorens, speeltuinen en doolhoven.

Voor meer informatie of reserveren van het ontbijt en de rondrit kunt contact opnemen met het museum, telefoonnummer: 035 629 2826 of e-mail: museumhilversum@hilversum.nl.
Voor de deelnemers is er gratis toegang tot de tentoonstelling Niet beschreven ruimte, de architectuur van Koen van Velsen.

Programma
10.30 uur Architectuurontbijt
Architectuurontbijt met een lezing door Kees van Aggelen over de komst van de zomergasten en de veranderingen die dat teweegbracht. Kosten: EUR 7,50

12.00-17.00 uur Fietsroute
Reconstructie van het glorieuze toeristische verleden aan de hand van tastbare locaties zoals Hof van Holland en Hotel Santbergen. gratis verkrijgbaar!

12.30 en 14.00 uur rondrit per huifkar
Met een gids langs onder meer voormalig Hotel Hiensch, het Oranjehotel en het Diergaardepark, over een deel van de route van de vroegere paardentram.
Kosten: EUR 2,50